Nieaktywne ikony w Tray'u

0

jJak się pozbyć nieaktywnych ikon w taryu?? Z mojego programu odpalam programik który wrzuca ikonę do traya i kiedy ja używam drocedury TerminateProcess ikona tego programu dalej tam zostaje. Czy ktoś wie jak sobie z tym poradzić ?? Z góry dziękuje

0

Musisz przed zakończeniem programu usunąć ikonę z tray'a np

Shell_NotifyIcon(NIM_DELETE, @IconNotifyData);

http://4programmers.net/article.php?id=152

0

Chodzi o to że nie mój program zostawia tą ikoną tylko inny. Czy jest jakaś możliwość odświeżenia tray'a. Jak sie na tę ikone najedzie to ona znika, ale jak to zroić jakos programowo ??

0

No to możesz programowo najechać myszką na tray :)

SetCursorPos(x, y);

I jakaś pętla do tego.

Drugi sposób to przechwycenie uchwytu do traya.
Niestety nie powiem ci co dalej bo jeszcze nie zdążyłem Delphi zainstalować...

0

zobacz jak to wyglada w CoolTrayIcon - tam tego problemu nie ma...

0
czarownik napisał(a)

zobacz jak to wyglada w CoolTrayIcon - tam tego problemu nie ma...

wszyscy tylko CoolTrayIcon a nie lepiej i prosciej obslugiwac samemu ikone w trayu ? przeciez to zaledwie pare linijek kodu i nie ma przy tym problemow.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1