Zmienna w nazwie zmiennej

0

Tak jak w temacie... jak odwolac sie do zmiennej majac jej nazwe w innej zmiennej? Jak to zrobic w przypadku komponentu to wiem ale jak ze zmienna?

0

Ze zmienną się tak nie da. Jak to zastąpić? Ano można zrobić coś w stylu tablicy asocjacyjnej (było na forum kilka razy) z polami typu wariantowego (Variant).

0

A to inne pyt. A da sie jakos podac do funkcji Synchronize inna funkcje z parametrami? bo z tego co wiem dziala to tylko z procedura a parametry sztucznie przez zmienna trzeba podawac.

0

nie da się.

0

Mało ładny sposód, ale zawsze można tak:

case ZmiennaWZmiennej of
  'ilosc': wskaznik := @ilosc;
  'cos': wskaznik := @cos;
  [...]
end;

I w wskaźniku jest adres zmiennej, której nazwa jest w zmiennej.

0
Sheitar napisał(a)

Mało ładny sposód, ale zawsze można tak:

case ZmiennaWZmiennej of
  'ilosc': wskaznik := @ilosc;
  'cos': wskaznik := @cos;
  [...]
end;

I w wskaźniku jest adres zmiennej, której nazwa jest w zmiennej.

Niestety nie można tak zrobić - case dopuszcza tylko parametry typu liczbowego - nie moża sprawdzać ciągów znaków.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1