Dalsza edukacja - doradzcie

0

WItam, mam juz za soba dwie ksiazki: "Praktyczny kurs Turbo Pascala" i "Praktyczny kurs Delphi" Tomasza M. Sadowskiego. Napisalem juz pare ciekawych programow i mam pare pomyslow na nowe (programy te jeszcze nie przekraczaja 1000 lini kodu ). Jednak prosze was abyscie mnie jakos nakierowali jesli chodzi o dalsza edukacje, jakie ksiazki polecacie ktore odkryja przede mna nowe mozliwosci w Delphi, jest tyle tych komponentow a ja znam praktycznie tylko te z zakladki "Standard" [wstyd]. Poza tym zastanawiam sie czy przypadkiem nie zaczac sie uczyc C++ i przniesc sie na Linuksa. Prosze o podpowiedzi i z gory za nie dziekuje, pozdrawiam

0

Polecam Delphi 6 Vademecum profesjonalisty dwa tomy. C++ to teraz standard... Warto sie nauczyc. Książek jest chyba najwiecej chyba o C++. :] C o do tych książeczek to warto pogłębić swoją wiedze odnoscnie Pascala/Delphi. To tylko wprowadzenie...

Przesiadka z Windows na Linuksa. To raczej zły pomysl. Przynajmniej jesli chodzi o opuszczenie Windowsa. Najlepiej programowanc dla obydwu... Perzeciez Win to standard (na dzien dzisiejszy)... [wstyd]

Naucz sie takze algorytmów i Asemblera. To konieczne w dziesiejszych realiach [!!!] :[

0

A moze przesiasc sie na delphi 7 poki jeszcze nie jest za pozno i zakupic Delphi 7 Kompendium programisty ? :)

0

Polecam bardziej Delphi 7 dla każdego Helionu. W temacie Delphi 7 dla kadzego (gdzies tu powinien byc) napisalem zalety wady i różnice miedzi Delphi 7 dla kazdego a Delphi 7 komp prog. Delphi 7 kom prog jest bardziej o programowaniu www, a delphi7 dla kazdego o calym Delphi, ale mozesz takze kupic Delphi 6 Vademecum prof. POLECAM :]

Lepiej naucz sie tez c/c++, w delphi raczej w jakiejs firmie nie bedziesz programowanl tylko w c++ :-/

0

Delphi 6 Vademecum profesjonalisty, jak sam nazwa wskazuje przeznaczone jest dla osób mających, co najmniej średnią wiedzę na temat Delphi. Na twoim poziomie wtajemniczenia polecam ci takie książki jak Delphi 7 Kompendium programisty czy Delphi 6 dla każdego (albo Delphi 7 dla każdego, jednak wg mnie Delphi 6 dla każdego jest lepsza dla początkujących). Musisz również zdecydować, czy nie chcesz przesiąść się na platformę NET. Jeśli tak, to Od razu zainwestuj w Delphi 2005 Kompendium programisty, zainstaluj sobie wersję trial środowiska Delphi 2005 (gdyż Delphi 2005 Personal nie jest jeszcze dostępne). Odradzam ci książki z serii ABC, Ćwiczenia praktyczne wydawnictwa Helion dotyczące Delphi, gdyż zawierają one bardzo mało, a zarazem podstawowe informacje.
Zajrzyj również do działu Delphi|Artykuły na tej stronie. Znajdziesz tu dużo dobrych artykułów, przede wszystkim Adama Boducha, polecam ci również mój artykuł o modułach <url> http://4programmers.net/article.php?id=660</url>

0

D2005 personal jest dostepne ale nie na stronie Borlanda :( Podobno dają w jakichś zagranicznych czasopismach i zajmuje całą plytke. Ale mozna sprzedawac swoje projekty komercyjnie [!!!] [diabel] .NET tez sie trzeba nauczyc. D8 ma pelno bledów, Delphi 2005 jest cholernie drogie... :( Ale i tak jestem za C++ i Asie ;P

0

Jeśli chcesz się uczyć również C++, to polecam ci mój kurs dla bardzo początkujących Pierwsze kroki w C++ na stronie <url>www.ekursy.republika.pl</url> (kurs nie jest jeszcze dokończony, nie opisałem jeszcze funkcji). Możesz spróbować uczyć się jednocześnie C++ i Delphi. Jeśli chodzi o pojęcia takie jak zmienne, operatory ... to wszystko jest podobne( czyli zmienna w Delphi i zmienna w C++ to samo, inaczej się tylko to deklaruje i zapisuje).

0

Tak w ogóle to znam wiele języków. Nic nie mówiłem, ze nie znam C++. Tylko doradzałem, zeby sie go nauczyc... :> Chyba, ze ten post nie byl do mnie [wstyd]

0

Ten post był do dRum'a

0

przestudiuj materiały zgromadzone w zasobach 4p

0

Witam, Michal dzieki za spoko kursik (przestudiowany go od deski do deski ;) ), cuz dodac jedynie moge ze bardzo latwo przyswoilem te podstawy. C++ jest wygodny ale bardziej mi sie podoba Delphi - pewnie dlatego ze to on mi towarzyszyl od samego poczatku.Z ciekawosci nawet napisalem program w dwoch jezykach, oto efekt:

#include <iostream>

using namespace std;
int main()
{
	int liczba;

	cout << "Podaj liczbe podzielna przez 4 i 5: ";
	cin >> liczba;

	if (liczba % 4 == 0)
	{
		if (liczba % 5 == 0)
			cout << "Liczba jest podzielna przez 4 i 5" << endl;
		else
			cout << "Liczba jest podzielna przez 4 ale nie przez 5" << endl;
	}
	else if (liczba % 5 == 0 )
	{
		cout << "Liczba jest podzielna przez 5, ale nie przez 4" << endl;
	}
	else
	{
		cout << "Liczba jest podzielna przez 5, ale nie przez 4" << endl;
	}

	return 0;
}

Pascal:

program Project1;
var
 liczba : integer;
begin
  writeln ('Podaj liczbe podzielna przez 4 i 5: ');
  readln (liczba);
  if (liczba mod 4 = 0) then
   begin
    if (liczba mod 5 = 0) then
     writeln ('Podana liczba jest podzielna przez 4 i 5')
    else
     writeln ('Podana liczna jest podzielna przez 4 ale nie przez 5');
   end
  else if (liczba mod 5 = 0) then
   writeln (' Liczba jest podzielna przez 5 ale nie przez 4')
  else
   writeln (' Liczba nie jest podzielna przez 5 ani przez 4');
end.

Poza tym zdecydowalem sie na zakup ksiazki Delphi 7 - Kompendium Programisty, mam nadzieje ze nie pozaluje. Narazi e zostane przy delphi [browar], kiedys ktos mi powiedzial ze nie waznie w jakim jezyku zostal napisany program, wazne ze spelnia on swoje zadanie, pozdrawiam

0
virus_jc napisał(a)

...Lepiej naucz sie tez c/c++, w delphi raczej w jakiejs firmie nie bedziesz programowanl tylko w c++ :-/

Co do tego to sie nie moge zgodzc bo programisci Delphi tez sa poszukiwani. Ja pracuje w firmie ktora szuka juz dluzszy czas DOBREGO programisty Delphi, tylko jakos ciezko takiego znaleŹĆ. Poza tym jest duzo innych duzych firm piszacych soft w Delph (np. KamSoft w Katowicach).

Co do nauki programowania to polecam nauczyc sie C# bo to jest tez teraz na topie. (popatrz na zagraniczne firmy szukajace programistow ponad 50% wymaga znajomosci .NET). Co do Assemblera to wedlug mnie nie jest to tak bardzo potrzebne.

Delphi to przede wszystkim programy uzytkowe zas C++ grafika i gry 3D.

Co do ksiazek to polecam ksiazki autora "Marco Cant?"(autor swiatowej slawy w dziedzinie Delphi) naprawde dobrze pisane np. <url>http://www.mikom.pl/MPORTALX/BookDetails.aspx?BOOKID=956
</url>

0

Jest dużo rzeczy, które mógłbyś się nauczyć - chyba, że już je umiesz: jak już ktoś wspomniał jest pełno artykułów na tej stronie, gotowców, innych kiursów, w google znajdziesz różne ciekawe PDFy (w j.angielskim) imho bardzo dobre na takie tematy jak pisanie własnych komponentów (wizualnych, <ort>nie wizualnych</ort>), wątki, podstawy WINAPI, grafika, programowanie sieciowe, bazy danych, biblioteki, .NET, itp itd..

0

Nie no jasne ze jeszcze jest duzo rzeczy ktorych beda musial sie nauczyc, fakt jest taki ze jest to kwestia czasu :) Chcialem po prostu poznac kolejnosc tej nauki, zaczelem od pascala teraz jestem na object pascalu i stwierdzilem ze na razie zostane przy nim i zaglebie sie w ten jezyk jak i samo oprogramowanie Delphi. Co do C++, nie wyobrazam sobie aby dobry programista go nie znal - to ze sie go naucze to jest pewne, jest to tylko kwestia czasu, gdyz nie chce skakac z jezyka na inny jezyka poki nie naucze sie jednego dobrze :). CO do 4p - jak dla mnie jest to skarbnica wiedzy bez ktorej nie napisal bym wielu programow, dzieki faq, artykulom, gotowcom no i przede wszystkim wam wybrnelem z wielu problemow dotyczacych programowania.Oka dzieki za wszystko, pozdrawiam

0

Polecam 4prorammers.net i torry.net->tips, a jeśli chodzi o książki do Delphi to Delphi 7 Marco cantu zawalista książeczka, do C++ polecam Symfonię c++ a potem Pasję C++

0

A co sądzicie o D8?
Ja jestem kompletnym żółtodziobem (przedwczoraj mnie wzięło :P) i nie wiem od czego zacząć. Mam D7,1 oraz D8 i nie wiem czego zacząć się uczyć (C++ mniej mnie interesuje). Kolega polecał mi D7,1 narzekając na D8. Ale skoro D8 to "praktycznie inny język" (jego słowa) to czy nie będzie bez sensu uczyć się tego starego który wypadnie w końcu z użytku?

PS. virus_jc - co to za błędy?
Czy jak się nauczę D8 to będę umiał D2005? Znaczy czy będzie mniej więcej tak jak przy przesiadce z D6 na D7?

0
Kualkua napisał(a)

A co sądzicie o D8?
Ja jestem kompletnym żółtodziobem (przedwczoraj mnie wzięło :P) i nie wiem od czego zacząć. Mam D7,1 oraz D8 i nie wiem czego zacząć się uczyć (C++ mniej mnie interesuje). Kolega polecał mi D7,1 narzekając na D8. Ale skoro D8 to "praktycznie inny język" (jego słowa) to czy nie będzie bez sensu uczyć się tego starego który wypadnie w końcu z użytku?
Czy jak się nauczę D8 to będę umiał D2005? Znaczy czy będzie mniej więcej tak jak przy przesiadce z D6 na D7?

Delphi 8 = Delphi for .NET. To coś zupełnie innego niż poprzednie wersje (prawie). Opiera się na całej koncepcji .NET i tak dalej... Jeżeli chciałbyś pisać w starym stylu (używając normalnych komponentów VCL) na D8 to to jest tragedia. Ja osobiście zacząłbym od Delphi 7 i nie pisał na .NET. Potem można się tym zająć... Delphi 8 jest bardzo nieudane. 2005 to już inna sprawa - to środowisko dopuszcza także możliwość pisania na normalne Win32 na równi z .NET. Do tego fajne udoskonalenia (refactoring) w nim wprowadzili.

Z drugiej strony gdy poznasz Delphi for .NET i nauczysz się pisać dla WinForms to potem przesiadka na C#, J# czy C++.NET czy nawet VB.NET będzie banalna. A mam wrażenie, że .NET to przyszłość.

Ale na razie wybrałbym Delphi 7. Do nowszych wersji niewiele się na razie osób przekonało.

A tak nawiasem to obecnie uczę się C# i w pisaniu dla WinForms bardzo pomaga mi znajomość normalnego Delphi i VCL ;) (vide mój jog).

0

Czyli najbardziej polecasz D2005?
Ja jestem żółtodziób więc nie wiem co to jest "stary styl". Czy powinienem się go uczyć w ogóle? Określiłeś go tak że po nazwie wywnioskowałem że za jakiś czas będzie przeżytkiem?
Skoro NET to przyszłość to nie lepiej od niego zacząć?
Aha: czy D8 jest nieudane jażeli chodzi o VCL czy jest nieudane zupełnie? Tzn. czy jeżeli chcę się uczyć NET to czy D8 to zły czy dobry pomysł?

0
Kualkua napisał(a)

Czyli najbardziej polecasz D2005?

Tak, mi najbardziej przypadło do gustu. Choć Delphi 6/7 znacznie szybciej działa. Ale 2005 już na poziomie pisania kodu sygnalizuje błędy itp - dobra rzecz. Do tego refactoring pozwalający na szybkie zmieny w kodzie... mniam... o przepraszam, rozmarzyłem się ;) Wadą Delphi 2005 jest to, ze póki co w Polsce bardzo trudno jest dostać wersję Personal.

Ja jestem żółtodziób więc nie wiem co to jest "stary styl". Czy powinienem się go uczyć w ogóle? Określiłeś go tak że po nazwie wywnioskowałem że za jakiś czas będzie przeżytkiem?

"Stary styl" to normalne pisanie w Delphi, z użyciem komponentów VCL i tak dalej. Za jakiś czas będzie przeżytkiem. Ale za jaki? Nie wiem. Nie mam pojęcia.

Skoro NET to przyszłość to nie lepiej od niego zacząć?

Nie potrafię odpowiedzieć. Czy zamierzesz związać swoją przyszłość z programowaniem? Delphi jest wśród "profesjonalnych" źródeł średnio popularne, teraz coraz bardziej stawia się na C#/.NET.... Ja jednak dalej uczyłbym się konwencjonalnego Delphi, potem może przyjść czas na naukę .NET. Poznawanie zwykłego Delphi nie będzie czasem straconym, potem te wszystkie umiejętności da się dobrze wykorzystać w nauce czegokolwiek na platformę .NET.

Aha: czy D8 jest nieudane jażeli chodzi o VCL czy jest nieudane zupełnie? Tzn. czy jeżeli chcę się uczyć NET to czy D8 to zły czy dobry pomysł?

Nieudane zupełnie. Wolne, duże, tylko na .NET, wielu osobom nie przypadło do gustu.

Jeżeli masz dostęp do Delphi 7 to się go ucz. Nie interesuj się D8, ono jest okropnie spaprane. Potem z pewnością przyjdzie czas na dalszą naukę - .NET nie ucieknie, a nauka D7 nie będzie czasem zmarnowanym.

Mam nadzieję, że dobrze wyjaśniłem i nic nie pomieszałem Ci za bardzo w głowie :)

0

Słabo dostępne?
Znaczy jak można je dostać? Nie da się ściągnąć jak D7 Personal?

Ps. Tak - rozwiałeś wątpliwości.

0
Kualkua napisał(a)

Słabo dostępne?
Znaczy jak można je dostać? Nie da się ściągnąć jak D7 Personal?

Ps. Tak - rozwiałeś wątpliwości. Dzięki wielkie!

Delphi 2005 na razie nie ma wersji do pobrania z Internetu (i może nawet nigdy nie mieć). Jedyny sposób na dostanie wersji Personal to kupienie jej razem z jakąś gazetą komputerową. A że takich gazet póki co w Polsce nie ma... (są w Niemczech) :)

0

Ale to jest niemiecka wersja językowa? Jeżeli nie to mógłbyś podać <ort>tytół </ort>gazety (mieszkam w szczecinie więc Berlin to dla mnie blisko)?

0

Ok teraz tak: mam dostęp zarówno do D7 jaki i D2005.
Jeżeli (teoretycznie - bo jeszcze nie wiem) mam zamiar być w przyszłości programistą to którego się uczyć?

Bo już nieeee wiem :| .

0
Kualkua napisał(a)

Ok teraz tak: mam dostęp zarówno do D7 jaki i D2005.
Jeżeli (teoretycznie - bo jeszcze nie wiem) mam zamiar być w przyszłości programistą to którego się uczyć?

Bo już nieeee wiem :| .

wiesz... kwestia tego czy wybrac delphi czy delphi jest troche malo rozsadna. jezeli interesuje cie delphi to czytaj faq, artykuly i ksiazki na temat delphi. przejscie z delphi7 do delphi2005 jest niewielkim krokiem w przod a roznice miedzy jednym a drogim srodowiskiem nie sa zbyt duze. jezeli chcesz poszerzac swoja edukacje to dobrze wyjdziesz na poszerzaniu ilosci znajomych ci jezykow programowania. oczywiscie nie wystarcza ci pdostawy z 4 roznych jezykow. lepiej byc ekspertem w 2 :) poza tym - jak pewnie wiekszosc doswiadczonych programistow sie ze mna zgodzi - programowanie czy bycie programista nie polega na znajomosci jezykow programowania, poniewaz jezyk programowania to tylko narzedzie...

0

Skończyłem praktyczny kurs javy i kupiłem sobie książke o programowniu zaawansowanyn, nauczyciel od infy poradził mi podszkolic się w pascalu/delphi (coś tam już umiem) a chciałbym troche zają się assemblerem aby lepiej zrozumie jak działa komputer. Prędzej czy później i tak się tego musze nauczc ale nie wiem czego nauczyc się prędzej a czego później. Prosze o pomoc. Co zorbilibyście na moim miejscu??

0

Ponieważ kwestia książek do nauki Pascala (i innych języków) była poruszana na forum już niejednokrotnie, pozwolę sobie podać link do podobnego, starszego wątku:

http://4programmers.net/Forum/viewtopic.php?id=41071

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1