Combobox + DBGrid

0

Witam!

Table1.DatabaseName:= ExtractFilePath(ParamStr(0));
    Table1.Open;

Ustawia żródło bazy danych na katalog w którym jest program wykonywalny.

No dobra, ale jaką ścieżkę podać w oknie Properties? Bo mi wyskakuje błąd przy kompilacji że nie może odnaleźć pliku dbf.

Mam jeszcze kilka pytań:
Mam cholerny problem, z którym poradzić sobie nie mogę.
Stosuję taki kodzik, aby wszystkie komórki z pewnej kolumny DBGrid
zapisywał mi w Combobox:
Combobox2.Items.Add(Table1.FieldByName('NrKarty').AsString);

Wszystko pięknie, gdy kliknę na przycisk, aby dopisał no i w Comboboxie jest wypisane tak:
001
002
itd.

Ale, gdy powyższy kod wrzucę do OnCreate Formy to w Comboboxie wypisuje tylko pierwszy rekord czyli ten 001, a 002 już nie I tak się dzieje gdy odpalę program. Wypisuje tylko ten rekord bo akurat tam jest zaznaczony wiersz tym trójkącikiem czarnym z boku. Dopiero jak zaznaczę drugi rekord (002) i kliknę na przycisk to dopisuje do Comboboxa 001 i 002.
PYTANIE 1.
Jak zrobić aby przy Oncreate wypisywało w Comboboxie wszystko rekordy z danej kolumny? (Tamten kod działa po przycisku ale w OnCreate nie działa mi )

PYTANIE 2
Jak pobrać jakiś rekord w ostatnim zapisanym wierszu w tabeli (ten najniżej).

PYTANIE 3
Jak zrobić na False i na True opcję w Dbgridzie np. dgRowSelect, ale uwaga KODOWO, nie w oknie Properties?

PYTANIE 4
Ja przypisać dane jednej tabeli DB do drugiej?

Z góry dzięki za wskazówki lub odpowiedzi. :)

0
Hokeista z piekła napisał(a)

Ustawia żródło bazy danych na katalog w którym jest program wykonywalny.

No dobra, ale jaką ścieżkę podać w oknie Properties? Bo mi wyskakuje błąd przy kompilacji że nie może odnaleźć pliku dbf.

Podaj ścieżkę bezwzględną.

PYTANIE 4
Ja przypisać dane jednej tabeli DB do drugiej?

Tzn. jakie dane? Rekordy?

0

No ale co mam napisać w oknie Properties w tej ścieżce? Przecież nie napiszę "ścieżka bezwzględna" :|

Chcę pobrać rekordy z jednej tabeli i przypisywać je do drugiej.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1