Odbieranie kodu RC5 przez RS232

0

Witam.

Chciałbym napisać program, który wyciągałby adres urządzenia i numer komendy z kodu RC5 odebranego przez port RS232. Jako urządzenia zewnętrznego używam przystawki do programu Girder opartej na układzie SFH506-36. Myślałem też żeby użyć do tego komponentu CiaComPort.
Może wie ktoś jak za pomocą tego komponentu odebrać łańcuch RC5 przez linię RxD.

Z góry dzięki za pomoc.

0

Ja kiedyś napisałem sobie własny program, ale już go nie mam. Pamętam, że nie był dosyć wygodny, bo znacznie obciążał kompa poolingując RS232 (kompy jeszcze wtedy nie były najszybsze a i mój program to szybszych nie należał. Po prostu poczytaj o obsłudze RS232 - jest w FAQ.

0

O ile pamiętam, to na stronie girdera jest żródło wtyczki do niego napisanej w delphi. Wtyczka ta współpracowała właśnie z igorplugiem.

0
thenkles napisał(a)

O ile pamiętam, to na stronie girdera jest żródło wtyczki do niego napisanej w delphi. Wtyczka ta współpracowała właśnie z igorplugiem.

Może źle się wyraziłem. Chodzi mi o napisanie niezależnej aplikacji lub biblioteki, która realizowałaby obsługę portu RS232 i potrafiła zdekodować odebrany kod bez potrzeby korzystania z wtyczki IgorPlug.

0

Może jeszcze inaczej. Jak sprawdzać stan np. pinu CTS (lub innego) portu RS232 z interwałem - dokładnie! - 1,728 ms czyli 1728 ?s bo komponent TTimer nie nadaje się do tego.

Albo jak skonfigurować komponent CiaComPort jeżeli kod składa się z 14 bitów i czas trwania każdego bitu wynosi dokładnie 1,728 ms.

[sciana] [sciana] [sciana]

0
KrisX napisał(a)

Chodzi mi o napisanie niezależnej aplikacji lub biblioteki, która realizowałaby obsługę portu RS232 i potrafiła zdekodować odebrany kod bez potrzeby korzystania z wtyczki IgorPlug.

Nie rozumiem, w czym problem. Wtyczka (nie wtyczka od Igora! ale z jego sprzętem współpracuje) właśnie to robi... źródła są, więc przejrzyj sobie.

0
thenkles napisał(a)
KrisX napisał(a)

Chodzi mi o napisanie niezależnej aplikacji lub biblioteki, która realizowałaby obsługę portu RS232 i potrafiła zdekodować odebrany kod bez potrzeby korzystania z wtyczki IgorPlug.

Nie rozumiem, w czym problem. Wtyczka (nie wtyczka od Igora! ale z jego sprzętem współpracuje) właśnie to robi... źródła są, więc przejrzyj sobie.

Zgadza się źródła są. Ale są to źródła programu Girder a nie wtyczki IgorPlug, a to właśnie ta wtyczka obsługuje hardware. Co mi po wiedzy jak Girder komunikuje się z IgorPlug. Potrzebuję informacji jak IgorPlug obsługuje Hardware.

W każdym razie dzięki wszystkim za pomoc. :)
Popytam na forum elektrody może tam coś poradzą. ;(

0

Ech, Ty dalej nie rozumiesz... Wtyczka ta bez problemu współpracuje ze sprzętem Igora i może być używana w zastępstwie IgorPlug.dll, czyli jest to kompletna biblioteka obsługująca cały hardware odbiornika podczerwieni.

0

OK znalazłem. Wielkie dzięki thenkles. :) :) :) :) :) :)

0

a można się dowiedzieć co to za wtyczka (jak się nazywa) bo nie mogę jej znaleŹć
z góry dzięki :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1