zapytania sql w interbase\firebird

0

heloł
orientuje się może ktoś z was w sql- stosowanym przez te\tą baże danych?
chodzi mi o to że mam tabele:

CREATE TABLE K_MIASTA (
ID INTEGER NOT NULL primary key,
MIASTO CHAR (15) );

i napisałem sobie procedure która zwraca index danego miasta w tabeli:

CREATE PROCEDURE GIDMIASTO (
MIASTO CHAR (15))
RETURNS ( RESULT INTEGER)
AS
BEGIN
select ID
from k_miasta
where upper(k_miasta.miasto)=upper(:miasto)
into :result;

END

teraz mam w związku z tym pytanie czy ww własnych procedurach SQl-a można używać własnych procedur. W powyższym kodzie widać że mogę stosowac wbudowane funkcje: upper, ale gdy próbuję zastosować włąsną procedurę w innej samodzielnie piosanej to serwer wywala mi że nie zna funkcji.

0

Da się w InterBase korzystać z funkcji napisanych w Delphi - poczytaj o UDF-ach(User Defined Functions)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1