Program na logowanie

0

Mam takie pytanie dotyczące uruchamiania programów przed startem systemu.
Mam zamiar napisać program do logowania Windowsa, ale nie ma on być taki jakiś zwyczajny tylko połączony z czytnikiem kart i za pomocą rs-232 ma weryfikować dane. Jedynym moim problemem (na razie) jest odpalenie programiku przed windą (przed logowaniem tak aby komp dalej nie startował) i mam nadzieje że coś na to poradzicie. (Programy pisze w Delphi)

0

Program napisany w Delphi musi zostać uruchomiony pod Windowsem gdyz korzysta z jego bibliotek wiec nie ma możliwości uruchomienia takiego programu "przed" systemem.

0

Widzialem wiele programow korzystajacych z takich bibliotek wlaczajacych sie przed okienkiem logowania lub zanim sie uzytkownik zaladuje (a widac juz ekran powitalny) -> mysle ze sa juz w tedy biblioteki windy dostepne i mysle ze w tedy wlasnie mozna uruchomic juz aplikacje :P
ale to moje skromne zdania noobka [green]

0

Pewno, że można uruchomić program przed ekranem logowania, wystarczy napisać aplikację serwisową (File->New->Other->Service Application), ustawić już gotowy program (są do tego odpowiednie narzędzia) lub w przypadku Win9x dać ją do klucza HKEY_LOCAL_MACHINE..\RunServices

//Jeśli chcesz jeszcze wcześniej tzn. przed ekranem logowania i w czasie ładowania sterowników (jak np. chkdsk lub scandisk) to zostaje aplikacja konsolowa

0

Wszystko by pewnie działało tylko, że w zakładce file>other>new nie mam czegoś takiego jak "Service Application", pewnie jest to spowodowane wersją mojego delphi (7 personal). Macie jakąś rade na to?

0

Nic nie trzeba robić tylko wsadzić do wywołanie programu do klucza :
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunOnce
(wyżej podaliście zły klucz ;) )(to działa wszedzie w xp i 98 wszedzie :))

1.uruchomi się program!
2.nic sie nie załaduje dopuki nie wyłączysz programu :).
3.pulpit i reszta badziewia załaduje się dopiero po jego zamknięciu!

0
maxwklb napisał(a)

Nic nie trzeba robić tylko wsadzić do wywołanie programu do klucza :
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunOnce
(wyżej podaliście zły klucz ;) )(to działa wszedzie w xp i 98 wszedzie :))

Ja podałem dobry klucz, to ty podajesz zły [diabel], ot chociażby dowód
Tu jest wszystko napisane

To prawda, że podany przez mnie klucz nie działa na NT, ale nie pisałem źle.

  1. HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunOnce
  2. HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunOnce
  3. HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\ RunServices
  4. HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\ RunServicesOnce
support.microsoft.com napisał(a)

Klucze 5-6 są uruchamiane w tle po pojawieniu się okna dialogowego logowania lub w tym miejscu procesu rozruchu, jeżeli nie ma logowania. Te klucze są przeznaczone dla usług działających w tle, takich jak usługa rejestru zdalnego i są uruchamiane tylko raz w czasie jednego rozruchu.

A podabe przez ciebie klucze są uruchamiane tylko raz po czym wartości są usuwane

support.microsoft.com napisał(a)

W przypadku kluczy 3, 4 i 6 wartość jest usuwana przed uruchomieniem wiersza polecenia do czasu zastąpienia zgodnie z powyższymi uwagami. W wyniku tego, jeżeli nie można poprawnie uruchomić operacji RunOnce, nie będzie wykonywana próba uruchomienia błędnego składnika podczas następnego uruchomienia komputera.

sebeksd napisał(a)

Wszystko by pewnie działało tylko, że w zakładce file>other>new nie mam czegoś takiego jak "Service Application", pewnie jest to spowodowane wersją mojego delphi (7 personal). Macie jakąś rade na to?

Niestety w wersjach Personal nie ma możliwości pisania aplikacji serwisowych, pozostaje ci
skorzystać z MSDN albo spróbować utworzyć usługę z istniejącej aplikacji

0
Cool_Programming napisał(a)
maxwklb napisał(a)

Nic nie trzeba robić tylko wsadzić do wywołanie programu do klucza :
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunOnce
(wyżej podaliście zły klucz ;) )(to działa wszedzie w xp i 98 wszedzie :))

Ja podałem dobry klucz, to ty podajesz zły [diabel], ot chociażby dowód
Tu jest wszystko napisane

To prawda, że podany przez mnie klucz nie działa na NT, ale nie pisałem źle.

  1. HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunOnce
  2. HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunOnce
  3. HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\ RunServices
  4. HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\ RunServicesOnce
support.microsoft.com napisał(a)

Klucze 5-6 są uruchamiane w tle po pojawieniu się okna dialogowego logowania lub w tym miejscu procesu rozruchu, jeżeli nie ma logowania. Te klucze są przeznaczone dla usług działających w tle, takich jak usługa rejestru zdalnego i są uruchamiane tylko raz w czasie jednego rozruchu.

A podabe przez ciebie klucze są uruchamiane tylko raz po czym wartości są usuwane

support.microsoft.com napisał(a)

W przypadku kluczy 3, 4 i 6 wartość jest usuwana przed uruchomieniem wiersza polecenia do czasu zastąpienia zgodnie z powyższymi uwagami. W wyniku tego, jeżeli nie można poprawnie uruchomić operacji RunOnce, nie będzie wykonywana próba uruchomienia błędnego składnika podczas następnego uruchomienia komputera.

sebeksd napisał(a)

Wszystko by pewnie działało tylko, że w zakładce file>other>new nie mam czegoś takiego jak "Service Application", pewnie jest to spowodowane wersją mojego delphi (7 personal). Macie jakąś rade na to?

Niestety w wersjach Personal nie ma możliwości pisania aplikacji serwisowych, pozostaje ci
skorzystać z MSDN albo spróbować utworzyć usługę z istniejącej aplikacji

Czy musi to byc aplikacja serwisowa ???
Czy

0

Dzięki za pomoc, wszystko mi teraz działa idealnie.
Użyłem klucza RunOnce a program ( nie jest to aplikacja serwisowa! ) po uruchomieniu dodaje zpowrotem usunięty przez winde klucz.
Jedyną wadą jaką tu widze to konieczność blokowania menadżera zadań.
Teraz tylko zrobić Hardeware, napisać porządny program i będzie miód :) .

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1