PNG (z transparent) jako tlo formy

0

ustawiam sobie na formie TImage i wczytuje do niego plik PNG poprzez instalacje PNGImage

formie ustawiam wlasciwosci:

TransparentColor := True;
TransparentColorValue := jakis_color;

//taki jak ma forma
obramowanie formie daje na none

i teraz jak zrobic aby obrazek obslugiwal transparent w tych miejscach co ma wczytany png (zawsze zostaje w tym miejscu jakis color)

0

Sam sie z tym glowilm i niestety ale utknalem ;/

Jak ktos wie jak to uzyskac to tez bede wdzieczny ;)

0

wiem ze to mozliwe bo widzialem juz pare programow z taka forma
(polprzezroczysta w niektorych miejscach na bazie png)

ale w kombinuje i mysle a tu nic :]
bardzo mi na tym zalezy

0

a TCoolForm nie ma takiej możliwości? zaznaczam, że to strzał...

0
Milka napisał(a)

a TCoolForm nie ma takiej możliwości? zaznaczam, że to strzał...

nie chce collform
wole bez komponentow
a akurat tego komponentu nie lubie
:>

0
greenmag napisał(a)
Milka napisał(a)

a TCoolForm nie ma takiej możliwości? zaznaczam, że to strzał...

nie chce collform
wole bez komponentow
a akurat tego komponentu nie lubie
:>

ale jeśli ma taką możliwość to co za problem przeanalizować source ??

0
Bełdzio napisał(a)

ale jeśli ma taką możliwość to co za problem przeanalizować source ??

Ale z tego co wiem, takiej możliwości nie ma :>. W ogóle, sądzę że to niemożliwe, chyba że jakieś kombinacje z ręcznym rysowaniem okienka. Natomiast co do programów, które tak robią... wydaje mi się, że to, co ma być półprzezroczyste, nie jest w okienku, ale po prostu jest rysowane na pulpicie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1