Znaki(symbole) w Delphi

0

Witam !

Mam poważny problem!

JAK DO KODU wstawić znaki francuskie np ? ?????? Co musze zrobić ?

PILNE !!!

pozdrawiam !!!

0

Nie wiem możesz np. użyć chr(233) gdyż takie francuskie e robi sie poprzez ALT+0233.

0

to robi akcent w druga strone, ja potrzebuje ten drugi akcent z gory na dol

0

To wklejaj do kodu z tablicy znaków (Start > Uruchom > charmap.exe).

0

nie dziala takie cos, wkleja tylko wybrane...

0

Ale powiedz co chcesz w ogole uzyskac bo nie rozumiem ?

0

a może przełącz uklad klawiatury na francuski ?? :> Chociaż nie wiem czy to cos pomoze w Delphi ..ale warto sprobowac ;)

0

Jeśli w łańcuchu znaków, to np. tak:

'Ten łańcuch zawiera znak '#138', który bardzo mi się podoba :)'

czyli po prostu kod ASCII danego znaku jest nam potrzebny :)

// DOPISANE:
Lofix, oba sposoby są tak samo poprawne, tylko u mnie jest nieco krócej - oszczędzam dwa plusy ;P

0
brodny napisał(a)

Jeśli w łańcuchu znaków, to np. tak:

'Ten łańcuch zawiera znak '#138', który bardzo mi się podoba :)'

czyli po prostu kod ASCII danego znaku jest nam potrzebny :)

a nie:

'Ten łańcuch zawiera znak '+#138+', który bardzo mi się podoba :)'
0
lofix napisał(a)

a nie:

'Ten łańcuch zawiera znak '+#138+', który bardzo mi się podoba :)'

Oba sposoby powinny zadziałać. A tak poza tym, to chyba potrzebne będą komponenty unicode.

0

Witam

Otoz pisalem o jaki znak chodzi... "?" zamiast tego pokazuje mi "č" wklejanie nic nie daje.... wpisanie kodu aski tej litery to wlasnie ten znak wyswietla co wyzej... ogolnie dupa... nie wiem jak z tym sobie poradzic..

0

U mnie tam dziala :

var a:string;
begin
a:='to jest tekst '+char(233)+' <- wlasnie z taka literka';
// to tez dziala a:='to jest tekst '+#233+' <- wlasnie z ta literka';
end;

A czemu nie dziala u Ciebie to nie wiem ;/

0

Bez urazy ale wy chyba czytać nie umiecie...

Otoz "?" o taki znak mi chodzi a nie o taki:"é"
jest roznica akcentow... i ten drugi to w tablicy aski to nie 233 tylko 232

0
prezes_m napisał(a)

jest roznica akcentow... i ten drugi to w tablicy aski to nie 233 tylko 232

No to wstaw 232 zamiast 233, co za problem?

0

Ustaw charseta na np ANSI_CHARSET i wstaw #232.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1