TlistBox, a moze cos innego

0

witam.

chcialbym uzyc tego komponentu, tylko nie wiem czy mozna w nim zrobic nastepujace rzeczy:

  1. wlaczyc na stale pionowy <ort>sowak </ort>(bar),
  2. w kazdym itemsie uzyc innego koloru czcionki i ustawiac bold, kursywe,
  3. wstawic do 5 ikonek na poczatku itemsa

mozna tak zrobic???
jak nie mozna to moze podaci mi jakis komponent, ktory by spelnial moje oczekiwania:)

pozdrawiam

Ultimion

0
Ultimion napisał(a)

witam.

chcialbym uzyc tego komponentu, tylko nie wiem czy mozna w nim zrobic nastepujace rzeczy:

  1. wlaczyc na stale pionowy sowak (bar),
  2. w kazdym itemsie uzyc innego koloru czcionki i ustawiac bold, kursywe,
  3. wstawic do 5 ikonek na poczatku itemsa

mozna tak zrobic???
jak nie mozna to moze podaci mi jakis komponent, ktory by spelnial moje oczekiwania:)

pozdrawiam

Ultimion

  1. Mysle ze mozna przez WinAPI
  2. napisz wlasna klase oparta o TListBox ktora bedzie np. odczytywala tagi z tekstu (czyli np. [color:000000]Tekst czarny[color:FFFFFF]Tekst biały[i]kursywa biała[n]tekst biały normalny) i potem tylko styl na OwnerDraw i w OnDrawItem odczytywanie taga i ustawianie Canvas.Font :]
  3. rysowanie ikonek na tej samej zasadzie co wyzej
0

1,2] Chyba nie posiadam takiej wiedzy, nie za bardzo wiem jak mam to zrobic, moze jakies wskazowki, a moze inny uzyc komponent?? Mysłalem , ze bedzie prostrza metoda, podobna do RichEdit, tam mozna zmieniac kolor i styl czcionki.

3] Co do ikonek, to myslalem aby to zrobic za pomoca komponentu TimageList i tylko jakos za pomoca tego komponentu miec mozliwosc wyswietlania ich w moim ScrolBox.

pozdrawiam

Ultimion

0
Ultimion napisał(a)

1,2] Chyba nie posiadam takiej wiedzy, nie za bardzo wiem jak mam to zrobic, moze jakies wskazowki, a moze inny uzyc komponent?? Mysłalem , ze bedzie prostrza metoda, podobna do RichEdit, tam mozna zmieniac kolor i styl czcionki.

3] Co do ikonek, to myslalem aby to zrobic za pomoca komponentu TimageList i tylko jakos za pomoca tego komponentu miec mozliwosc wyswietlania ich w moim ScrolBox.

pozdrawiam

Ultimion

  1. http://msdn.microsoft.com/
  2. http://forum.ks-ekspert.pl/index.php?showtopic=10587 ( nie ma juz MXPacka w sieci chyba w kazdym razie ja nie moge znalezc skontaktuj sie z autorem [email protected]
  3. j.w.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1