[Delphi] Zapisywanie komponentu do pliku

0

Witam

Mam taki problem. Mam procedurę, która zapisuje komponent klasy TStringGrid do pliku. Z zapisaniem nie ma problemu, komponent się zapisuje.
Przy wczytywaniu natomiast wyskakuje błąd i nie wiem z czym to jest związane.

Treść błędu:
Project raised exception class EClassNotFound with message 'Class TInplaceEdit not found'.

procedure Write_Component(Sender: TObject; Dir, FileName: String);
var F: TFileStream;
begin
  if not DirectoryExists(Dir) then CreateDir(Dir);
  F := TFileStream.Create(Dir + FileName, fmCreate or fmOpenReadWrite);
  try
    F.WriteComponent(TStringGrid(Sender));
  finally
    F.Free;
  end;
end;

procedure Read_Component(Sender: TObject; Dir, FileName: String);
var F: TFileStream;
begin
  if FileExists(Dir + FileName) then begin
    F := TFileStream.Create(Dir + FileName, fmOpenRead or fmShareDenyWrite);
    try
      F.ReadComponent(TStringGrid(Sender));
    finally
      F.Free;
    end;
  end;
end;
0
drumers napisał(a)
F.ReadComponent(TStringGrid(Sender));

Ale tworzysz komponent zanim go odczytujesz ze strumienia? :>

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1