srwer SHOUTcast???

0

jak napisać serwer SHOUTcast - znaczy coś w podobie?A może bardziej mi zależy na opisie jego diałania? Bardzo to się różni od zwykłego serwera WWW???

0

Wydaje mi się, że znacząco różni się do serwera HTTP. Przede wszystkim połączenia nie są rozłączane po wysłaniu do nich krótkiej odpowiedzi - odpowiedź jest przekazywana stale do czasu, aż klient zerwie połączenie lub poprosi serwer o przerwanie połączenia lub ostatecznie serwer zakończy transmisję.

Różnice wynikają z logiki działania, nie zaś z obsługi wysyłania i obierania danych przez sieć. Ale zawsze mogę się mylić.. :)

0

Tak jak powiedział Szczawik - to jest transmisja strumieniowa, nie normalna, rozłączana transmisja jak HTTP.

Szukać czegoś zacząłbym od tego:
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=shoutcast+protocol&btnG=Szukaj&lr=
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=shoutcast+delphi&btnG=Szukaj&lr=
http://shoutcast.prv.pl/
i tak dalej. Ewentualnie może spojrzeć na źródła jakiegoś otwartego serwera SHOUTCast (choc mam wrażenie, że większość będzie napisana w C i pod Linuksa).

Po przeszukaniu forum uznaję, że tutaj prawie nic o serwerzach nie ma.

0

A mi się wydaje, że różnica jednak nie jest taka wielka. Myślę, że dałoby się zrobić bez problemu takie prościutkie radio na zwykłym serwerze HTTP z PHP :). Prościutkie, tzn. takie, które bierze audycję z jakiegoś pliku mp3, a nie ciągnie na żywo od DJa :P.

0
thenkles napisał(a)

A mi się wydaje, że różnica jednak nie jest taka wielka. Myślę, że dałoby się zrobić bez problemu takie prościutkie radio na zwykłym serwerze HTTP z PHP :). Prościutkie, tzn. takie, które bierze audycję z jakiegoś pliku mp3, a nie ciągnie na żywo od DJa :P.

Technicznie to rzeczywiście jest prawie jednakowe - tylko róznica w trwaniu transmisji danych, ale radio z mp3.. hmm a gdzie ten klimat audycji live ;)

0

Ja gdzieś mam serwer ShoutCast i IceCast (czy coś tędy) w jednym programie napisanym w delphi wraz ze źródłami... gdzieś na moim 160 Gb dysku... jak znajde to na pewno zapodam, ostatnio szukałem, ale nie znalazłem... Możesz tam nadawać za pośrednictwem Serwera ShoutCast, IceCast albo bezpośrednio tylko z kompa ... :]

Więc jak znajde do wrzuce na 4p na pewno.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1