przegladarka fotek

0

Witam wszystkich. Wiem ze nie po to jest forum aby prosic innych tylko do wymiany pogladow ale ja nie mam wyjscia.Potrzebuje program w delphi ktory bedzie posiadał 3 przyciski np szkoła, praca, dom.Po kliknieciu na przycisk chciał bym aby program wyswietlał kolejne fotki ktore zmieniały by sie po kliknieciu na przycisk nastepne ,i aby mozna by było powrocic do poprzedniego.Jesli moze mi ktos pomoc z gory dziekuje i pozdrawiam

0

Mozesz to prosto zrobic za pomoca bazy danych ;] Jedna tabela, jakas kolumna gdzie bedziesz trzymal fotki, jeszcze jedna dla rozroznienia czy dom, praca czy szkola, wstawiasz DBImage i juz. A pozniej tylko filtrujesz czy chcesz dom czy prace czy szkole i TAble1.Next, Table1.Prior itd...

Ale to tylko moje zdanie ;]
Powodzenia

0

dziekuje za wskazowki .na pewno sie przydadza tylko gorzej bedzie z wykonaniem bo z delphi nie miałem do czynienia. :-|

0

można też zrobić liste plików z danego folderu i wyświetlać kolejno.

0

ja bym radził przeszukać dany folder, ścieżki+nazwy plików zapisać do tablicy lub strumieni i sprawa załatwiona. Później zostaje tylko przemieszczanie się między rekordami tablicy i wyświetlanie obrazka

0

Mam prosbe do panów wypowiadajacych sie w watku. Czy ktorys z Panow mogł by mi to napisac w delphi i przesłąc na email.Nie chodzi tu o moje lenistwo tylko o moja mimimalna wiedze na temat programowania a program ten jest mi bardzo potrzebny. wystrczy ze umiecicie po jednym zdjeciu lub tapecie.

0

Zadam tylko jedno pytanie:
Czy masz zainstalowane Delphi?

0
Hokeista z piekła napisał(a)

Zadam tylko jedno pytanie:
Czy masz zainstalowane Delphi?

nie rób z kogoś idioty kiedy sam wypowiadasz się w poście idiotycznie :D

a teraz wracając do tematu to przykład takiej prostej przeglądarki graficznej jest w DEMOSach w katalogu Delphi (ImagView). Jak troszkę pokombinujesz zrobisz to na co masz ochotę.

a tu masz przykładzik wyszukiwarki plików (BMP) i wyświetlenie obrazka w komponencie Image po kliknięciu ListView.

unit Unit1;

interface

uses
  Windows, Messages, SysUtils, Variants, Classes, Graphics, Controls, Forms,
  Dialogs, StdCtrls, FileCtrl, ExtCtrls, ComCtrls;

type
  TForm1 = class(TForm)
    Button1: TButton;
    Image: TImage;
    LV: TListView;
    procedure Button1Click(Sender: TObject);
    procedure LVClick(Sender: TObject);
  private
    { Private declarations }
  public
    { Public declarations }
    procedure ZnajdzPlik(Sciezka, NazwaPliku: String);
  end;

var
  Form1: TForm1;
  Dir, WybierzFolder: String;
  Plik: array [1..255] of ShortString;
  Ile: Integer;

const Capt : String = 'Przeglądarka... ';

implementation

{$R *.dfm}

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var
 i: Integer;
 LI : TListItem;
begin
Ile := 0;
SelectDirectory(PChar(WybierzFolder), '', Dir); // Dir - zwracana wartość
 try
Screen.Cursor := crHourGlass;
ZnajdzPlik(PChar(Dir), PChar('*.bmp'));
 finally
Screen.Cursor := crDefault;
 for i := 1 to 255 do
  if length(trim(Plik[i])) <> 0 then
   begin
    LI := LV.Items.Add;
    LI.Caption := Plik[i];
   end;
 end;
end;

procedure TForm1.ZnajdzPlik(Sciezka, NazwaPliku: String);
var
  FSearchRec, DSearchRec: TSearchRec;
  FindResult: Integer;

  function GetDirectoryName(Dir: String): String;
  begin
   if Dir[Length(Dir)] <> '\' then
   Result := Dir + '\'
    else
   Result := Dir;
  end;

  function IsDirNotation(AdirName: String): Boolean;
  begin
    Result := (AdirName = '.') or (AdirName = '..');
  end;

begin
  Sciezka := GetDirectoryName(Sciezka);

  Caption := Capt + ' [' + Sciezka + ']';

  FindResult := FindFirst(Sciezka + NazwaPliku, faAnyFile + faHidden + faSysFile + faReadOnly, FSearchRec);
  try
  while FindResult = 0 do
  begin
  Inc(Ile);

   if Ile <= 255 then
  Plik[Ile] := Sciezka + FsearchRec.Name;

  FindResult := FindNext(FSearchRec);
  end;

  FindResult := FindFirst(Sciezka + '*.*', faDirectory, DSearchRec);
  while FindResult = 0 do
  begin
   if ((DSearchRec.Attr and faDirectory) = faDirectory) and not IsDirNOtation(DSearchRec.Name) then
   ZnajdzPlik(Sciezka + DSearchRec.Name, NazwaPliku);
   FindResult := FindNext(DSearchRec);
  end;
  finally
  FindClose(FSearchRec);
 end;
end;

procedure TForm1.LVClick(Sender: TObject);
begin
 if LV.Items.Count <> -1 then
  Image.Picture.LoadFromFile(LV.Items[LV.Selected.Index].Caption);
end;

end.
0

dziekuje bardzo za zainteresowanie .bardzo mi pomogłes wielkie dzieki jeszcze raz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1