funkcje public

0

Witam.
Mam dwa unity.

W unit1 deklaruje:

public
{ Public declarations }
function licznik2(wstaw:string;nele:integer):string;

a następnie:

implementation
uses unit2;

function tform1.licznik2(wstaw:string;nele:integer):string;
begin
......
.......
end;

i kiedy odwołuję się to tej funkcji w unit2 to wyskakuje płąd ,że zmienna licznik2 nie jest zdeklarowana.
Co robię nie tak?
Bo z tego co wiem to procedury i funkcje zamieszczone w public powinny być dostępne dla całego programu.

0

licznik to funkcja a nie zmienna

0

Właśnie o to chodzi unit2 traktuje funkcję licznik2 jakby nie wiedział że jest to funkcja

0

Jest to metoda publiczna:

Form1.Licznik(); // odwołanie

Oczywiście w Unit2 musi być uses Unit1;

0

BO ta funkcja jest przypisana do klasy unit1. Musisz wywolywac ja tak:
Form1.licznik2;

0

BO ta funkcja jest przypisana do klasy unit1.

Nie ma takiej klasy tu.

0

Dzięki wszystko działa.
Pozdrawiam

0
Deti napisał(a)

Nie ma takiej klasy tu.
TForm1. Teraz dobrze :P ?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1