Ładowanie pliku do XMLDocument

0

Próbuję załadować (poprawny) plik do XMLDocument, jednak coś jest nie tak jak powinno... a ja już nie mam siły szukać błędu...

najpierw mam inicjację obiektu XMLDoc. Dodam, że obiekt ten jest zadeklarowany następująco:

  TCostam = class
    XMLDoc:TXMLDocument;
   //(...)
end;


 TDzieckoCosTam = class(TCostam)
   //(...)
end;

var
  //aż wreszcie
  cf:TDzieckoCosTam;

Następnie wewnatrz jednej z procedur obiektu TDzieckoCosTam:

    XMLDoc:=TXMLDocument.Create(nil);
    XMLDoc.Options :=[doNodeAutoIndent, doNodeAutoCreate];
    XMLDoc.Active:=true;
    XMLDoc.Encoding:='ISO-8859-2';
    XMLDoc.DocumentElement:=XMLDoc.CreateElement('feed','');

I dotąd wszystko działa ślicznie :) Tylko potem ładuję sobie plik:

XMLDoc.LoadFromFile(FName);

I co się dzieje? Zawartość XMLDoc.xml jest poprawna, ale poza tym nic nie działa. Wszelkie próby poprania wartośći np. cf.XMLDoc.DocumentElement.NodeName kończą się błędem Access Violation. Po jednym takim błędzie wartość XMLDoc.xml także nie da się już odczytać...

0

XMLDoc:IXMLDocument;

Reszta bez zmian.

0

Miałem ten sam problem całkiem niedawno. I właśnie zaczałem używać IXMLDocument oraz funkcji LoadXMLDocument zwracającej interfejs tego typu.

0

XMLDoc:=TXMLDocument.Create(FORM1);
u mnie dalo rade
podr

0
DanGi napisał(a)

XMLDoc:=TXMLDocument.Create(FORM1);
u mnie dalo rade
podr

Radę dalo, ale potem Access Violation wykopywało... Poza tym co to za odświeżanie starych wątków (no, tylko sprzed miesiąca) :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1