Pytanko o DirectoryListBox

0

Witam mam pytanie czy nie ma innego sposobu podawania sciezki do folderu tylko trzeba dokladna czyli np
DirectoryListBox1.Directory:='c:\temp';

a nie mozna tak ze jak jest juz na c:\ to tylko podac samo temp??

0
[[delphi] napisał(a)

Witam mam pytanie czy nie ma innego sposobu podawania sciezki do folderu tylko trzeba dokladna czyli np
DirectoryListBox1.Directory:='c:\temp';

a nie mozna tak ze jak jest juz na c:\ to tylko podac samo temp??

A nie możesz DirectoryListBox1.Directory:=DirectoryListBox1.Directory + 'temp' ??
tylko że jest tu duża groźba błędów...

[edit]</span>
do postu poniżej:
nie do końca rozumiem do czego dążysz ale wydaje mi sie że w Twoim przypadku to:
DirectoryListBox1.Directory:=DirectoryListBox1.Directory + 'jakis folder';
DirectoryListBox1.Directory:=DirectoryListBox1.Directory + 'temp';
oczywiscie 'jakis folder/' jak i 'temp/' oczywicie moga byc zmiennymi

0

To działa jak jest na c:\ a jak chce podac jakis plik co jest w c:\jakis folder\temp to juz mi nie dziala

0

DirectoryListBox1 wymaga podawania sciezek bezwzglednych.
Z nimi jednak przy pomocy standardowych komponentow nie powinno byc problemu.

0

a wiesz moze jak zrobic zeby majac serwer i klient jak zaznacze to w serwerze by wlazlilo? bo na serwerze mam wlasnie ten komponent i nie wiem jak to zrobic

0

W serwerze zrob sobie procedurke

procedure zrobcos();
begin
 showmessage('to jest cos');
 DirectoryListBox1.Directory:='c:\temp';
 //dodatkowe linijki
end;

Potem nasluchuj jakiegos np stringa od klienta

Po stronie serwera w procedurach nasluchowych piszesz

if odebranystring:='zrob_cos_takiego' then
begin
 zrobcos();
end;

Na 100% zadziala. Podaje tylko sposob rozwiazania a nie gotowe kody oczywiscie.
Pisze z pamieci (kiedys robilem kolko i krzyzyk oraz przegladarke plikow na siec)
ale taki sposob mi zawsze dzialal.

0

chyba nie zrozumiales mego pytanka albo ja odpowiedzi nie zrozumialem folder c:\temp jest to przyklad mi chodzi o byle jaki folder ktory mi sie wyswietli w kiencie bo serwer wysyla zawartosc folderow do kienta i chce sobie zrobic zebym mogl lazic po folderach

0

..na tej samej zasadzie mozesz...

najpierw ustawiasz katalog directorylistbox'a na serwerze.
pozniej osobna procedurka wysylasz hurtem kazda jego wartosc.
klient przepisuje sobie wartosci do swojego directorylistbox'a i wyswietlasz :-)

Tak sie nie bawilem, ale wydaje mi sie ze pomimo tego logicznego pomyslu ktory powinien zadzialac, zapewne istnieja gotowe komponenty ktore pomoglyby Tobie.
Niestety ja ich nie znam.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1