Jak zmierzyć kąt??

0

Ich <ort>libe </ort>Delphi...
Piszę po raz któryś z kolei:

Jak <ort>zmieżyć </ort>kąt który zachodzi między dwoma punktami w sposób:

                  A
                  /
                /
              /
            /   
       B /*_____________    <-------------------- Poziom

         /\
         |
         |
         Chodzi o kąt *

Wartość zwracać powinno w dziesiętnych stopnia kątowego, bo mam taką procedurkę:

procedure cyrkiel(Xp,Yp:real; k,l:integer; var Xk,Yk:real);;
const
JDS=pi/1800;
begin
   {Tej części nie pamiętam}
end;
PLEASE HELP!!
0

było już - w delphi zadawałem, a teraz nawet już pojąłem jak to działa :]

0
function cyrkiel(Xp, Yp, Xk, Yk : Real): Real;
begin
  Result := arctan((Xp - Xk)/(Yp - Yk));
end;

Reszte sobie mozesz doszukać/wymyślić (bo podaje to wynik w radianach).

0
unfa napisał(a)
procedure cyrkiel(Xp,Yp:real; k,l:integer; var Xk,Yk:real);;
const
JDS=pi/1800;
begin
   {Tej części nie pamiętam}
end;

Nie no.. to dużo pamiętasz - nie ma co :|

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1