Problem z tabsheetami

0

Czesc
Mam dwa pytanka
1.Tworze dynamicznie zakładke tabsheet pagecontrola a na niej webbrowsera. Na formie mam combobox i przycisk. Załózmy że mam stworzone 5 zakładek . Jak oprogramować buttona aby po wpisaniu adresu do combo strona wyswietliła sie w zakładce która jest w tym momeńcie aktywna.
2. Jak zrobic aby adres wpisany do combo po załadowaniu strony sam dopisywał się do listy (coś jak w IE)
Dzieki za odpowiedzi

0
  1. Użyj PageControl.ActivePageIndex i WebBrowser.Parent
  2. No normalnie, po wpisaniu adresu i naciśnięciu entera dopisujesz tekst z
    combo do pliku.
0

Berl gdybym wiedział jak to zrobic to nie zadawał bym pytań . Może jakies bardziej szczegółowe wyjasnienia?

0
  1. PageControl.ActivePage zwróci ci aktywną zakładkę. Mając to możesz użyć właściwości Controls aby znaleźć leżącego na tej zakładce WebBrowsera, a dalej już sobie poradzisz.

  2. Użyj właściwości ComboBoxa - Items i Text.

0
stomek napisał(a)

Berl gdybym wiedział jak to zrobic to nie zadawał bym pytań . Może jakies bardziej szczegółowe wyjasnienia?

To są szczegółowe wyjaśnienia. Gdybym napisał gotowy kod, to po pierwsze byłby gotowiec, a po drugie odebrałbym ci satysfakcję ze zrobienia tego samemu. [diabel].

0

Wiesz co berl myślałem że to forum jest po to żeby sobie pomagać a nie żeby sie wumądrzać.
Moze ktoś inny mi pomoże ?

0
Stomek napisał(a)

Wiesz co berl myślałem że to forum jest po to żeby sobie pomagać a nie żeby sie wumądrzać.
Moze ktoś inny mi pomoże ?

przeciez Ci pomogl, czego chcesz wiecej? masz obszerna pomoc w Delphi, materialow w ch** wystarczy ruszyc mozgiem i myszka.

0
var
adres : string;
numer : integer;
begin
numer := TabSheet3.PageControl.ActivePageIndex;
adres = 'http://www.4programmers.net';
if numer = 0 then
form1.WebBrowser0.Navigate(adres);

daj sobie na formę obiekt ComboBox1 w obiekcie WebBrowser1 w procedurze "OnNavigateComplete" wpisz:

ComboBox1.Items.Add(URL);

póżniej przydałoby się dać procedure onClick na ten adres w ComboBox

// przyjmuje że na każdej zakładce jest WebBrowser (WebBrowser0, 1, 2)

0

Jak już masz gotowy kod, to podaję mój sposób:

if (PageControl.ActivePage.Controls[0] is TWebBrowser) then (PageControl.ActivePage.Controls[0] as TWebBrowser).Navigate(ComboBox.Text)
ComboBox.Items.Add(ComboBox.Text);

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1