Forma dynamiczna na wzorcu

0

Jak tworzyc forme MDIchild ktora bedzie wygladac jak Tform1. Tak bym potem mogl wszystkie formy zmodyfikowac latwo...

ja to zaczelm robic tak:
array of Tform1;
potem dodawalem dynamicznei pozycje do tabeli
ale caigle problemy z access violation

jakis ktos koncept moze podrzucic :)?

pozdrawiam

0

do dynamicznego tworzenia okien uzywam zcego takiego:

var
tbprivokno: array of TForm3;
i: integer;
begin
i := length(tbprivokno);
SetLength(tbprivokno, i+1);
tbprivokno[i] := TForm3.Create(Form1);
tbprivokno[0].Show;
end;

zwolnienie
tbprivokno:=nil;
0

Jak stworzysz dynamicznie nową formę z ustawionym atrybutem FormStyle:=fsMDIChild; to zostanie automatycznie wciągnięta na listę MDIChildren formy głównej. Liczba elementów MDIChildren jest podana w MDIChildCount

0
Animek napisał(a)

do dynamicznego tworzenia okien uzywam zcego takiego:

var
tbprivokno: array of TForm3;
i: integer;
begin
i := length(tbprivokno);
SetLength(tbprivokno, i+1);
tbprivokno[i] := TForm3.Create(Form1);
tbprivokno[0].Show;
end;

zwolnienie
tbprivokno:=nil;

Tak wlasnie robie ale co jakis czas , po np 10 minutach uzywania programu zacynaja sie pojawiac access violationy

Szymeq masz racje mozna by tworzyc MDI bez zadnych indexow bo przeciez pochone potem maja sowje id :) thx

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1