dostęp do plików dbf (xbase)

Odpowiedz Nowy wątek
2005-04-30 10:26
Rafal J.
0

Mam pewien problem, a mianowicie mam kilka plików .dbf (pliki z programu ferrodo - www.ferrodo.pl - program ferrodo jest pisany w clipperze), cały problem polega na tym że chciałbym napisać program, za pomocą którego mógłbym w dowolny sposób odczytywać pliki .dbf i modyfikować je. Oczywiście czytając wszelkie książki na ten temat sprawa wydaje się prosta, problem jest dopiero wtedy gdy zgodnie z książkowymi opisami Ustawiam ODBC, to działa to jedynie podczas pracy poprzez DataBase Desktop z plikami dbf. Pieknie wykonują sie zapytania SQL natomiast gdy w Delphi ustawiam alias i odpalam program to są krzaki w formie "key violation" lub inne zależnie od pogody. Szczerze mówiąc opisów na ten temat jest bardzo mało i nie wiem jak się za to zabrać. Jeżeli ktoś wie jak to zrobić to będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam!

Pozostało 580 znaków

2005-04-30 22:47
Rafal J.
0
Rafal J. napisał(a)

Mam pewien problem, a mianowicie mam kilka plików .dbf (pliki z programu ferrodo - www.ferrodo.pl - program ferrodo jest pisany w clipperze), cały problem polega na tym że chciałbym napisać program, za pomocą którego mógłbym w dowolny sposób odczytywać pliki .dbf i modyfikować je. Oczywiście czytając wszelkie książki na ten temat sprawa wydaje się prosta, problem jest dopiero wtedy gdy zgodnie z książkowymi opisami Ustawiam ODBC, to działa to jedynie podczas pracy poprzez DataBase Desktop z plikami dbf. Pieknie wykonują sie zapytania SQL natomiast gdy w Delphi ustawiam alias i odpalam program to są krzaki w formie "key violation" lub inne zależnie od pogody. Szczerze mówiąc opisów na ten temat jest bardzo mało i nie wiem jak się za to zabrać. Jeżeli ktoś wie jak to zrobić to będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam!

Ps. dla zainteresowanych mogę przesłać pliki i od razu podpowiadam że nie jest to tak do końca format zgodny z Dbase IV (zobacz specyfikację xbase)

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0