komponent - boot polchat

Odpowiedz Nowy wątek
2005-04-28 23:52

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 1 miesiąc temu

0

jaki uzyc komponent sieciowy i jak go uzyc by polaczyc sie z danym IP i na podanym porcie.... ???

prosze o rade:)

pozdrawiam

Ultimion

Pozostało 580 znaków

2005-04-29 00:03

Rejestracja: 18 lat temu

Ostatnio: 1 miesiąc temu

Lokalizacja: UE

0

Poczytac helpa?
poza tym nie wiem co to za komponent?

boot - bootowanie?

a moze bot polchatu? ee chyba tez nie to, z tego co uzywalem to byl komponent autorstwa Ikari, ale to byl ogolnie do laczenia sie i pisania wiadomosci na czaty polchatu..byl dobrze opisany, wiec nie wiem w czym problem


Pozdrawiam. Karol

Pozostało 580 znaków

2005-04-30 10:24

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 1 miesiąc temu

0

problem w tym, ze ja w ogóle nie wiem jaki uzyc komponent sieciowy by nawiazac lacznosc z kompem o danym IP i na danym porcie. co do Ikari, to nie widzialem tego komponentu... ja raczej myslalem, o standardowym komponencie sieciowym... tylko nie za bardzo wiem jaki i ktory uzyc, jeszcze nigdy nie pisalem aplikacji z uzyciem komponentow sieciowych i wlasnie dlatego powstalo to pytanie.

na poczatek chcialbym polaczyc sie z serwerem i miec podglad tego co jest tam pisane w jakims pokoju, potem ewentualnie zobaczymy co dalej :))

pozdrawiam

Ultimion

Pozostało 580 znaków

2005-04-30 13:06

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

IdTCPClient z pakietu Indy. Zobacz także przykłady użycia tego komponentu (Indy i dema są na stronie <url>www.indyproject.org</url&gt;).


Szymek

<span style="color: blue">"Nie twierdzę, że kobiety są głupie,
zostały stworzone na podobieństwo mężczyzn...
"</span> - George Eliot<span style="color: green">

Pozostało 580 znaków

2005-05-02 01:02

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 1 miesiąc temu

0

oki uzylem standardowy komponent TClientSocket wpisalem IP , port robie connect:=true... laczy sie ale nie wiem co ode mnie chce druga strona.... jak mam odczytac zapytanie czy wyslac instrukcje.... F1 cos mmi nie dziala :((

Pozdrawiam

Ultimion

Pozostało 580 znaków

2005-05-02 11:26

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

Na stronie http://www.indyproject.org masz pomoc do komponentów Indy i przykłady do ściągnięcia.


Szymek

<span style="color: blue">"Nie twierdzę, że kobiety są głupie,
zostały stworzone na podobieństwo mężczyzn...
"</span> - George Eliot<span style="color: green">

Pozostało 580 znaków

2005-05-04 16:45

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 1 miesiąc temu

0

ale ja nnie uzywam komponentu INDY - chyba jest platny.... jest taki podobny komponent w D5..... 'TClientSocket' i nie wiem co z nim dalejj zrobic.... chcialbym na poczatek wywalac wszystko do tmemo, by widziec co sie dziaje, jak to dziala io czy w ogole dziala, potem bede szedl dalej :)

pozdrawiam

Ultimion

P.S. no pomozcie bo juz wychodze z siebie ..... :))

Pozostało 580 znaków

2005-05-04 16:57
Moderator

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 4 godziny temu

0

Indy nie są płatne. Są nawet OpenSource. Chyba na GPL, albo MPL.

Pozostało 580 znaków

2005-05-04 19:01

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 4 miesiące temu

0

w onread clientsocket:

procedure TForm1.ClientSocket1Read(Sender: TObject;
  Socket: TCustomWinSocket);
begin
memo1.Lines.Add(socket.ReceiveText);
end;

+1 post

Pozostało 580 znaków

2005-05-05 19:46

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 1 miesiąc temu

0

bo widze, ze jak nie wysle nic to raczej nie doczekam sie niczego :(((
hmmm a jak cos wyslac????

pozdrawiam

Ultimion

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0