zamknięcie Formy w dll

0

Mam chyba bardzo głupi problem, w dll'ce mam Forme, ładnie się uruchamia, w ten sposób:

procedure PokarzKierunkowe;
var
  Form1 : TForm1;
begin
  Form1 := TForm1.Create(Application);
  Form1.ShowModal; 
  Form1.Free; 
end;

i oczywiście w programie w onClick jakiegoś tam przycisku jest

PokarzKierunkowe;

. Wszystko działa idealnie Forma się zamyka jak się naciśnie ikonkę "X" z prawego rogu, ale chciałbym zrobić własny przycisk do zamknięcia tej "głupiej" formy, no i jak nie próbuje to nie moge;)

0

Form1.Close ??

0

Form1.Close

Owszem - przechodzi kompilacje, odalam .EXE, forma z DLL się pokazuje i działa, niestety jak się wciśnie przycisk zamknij (Form1.Close) - wywala jakiś błąd! w zasadzie to nawet nie wiem jaki, bo jest pod okienkami i go nie widze. A jedyny sposób, żeby zamknąć w tedy jakoś aplikacje to Alt+Ctrl+Del ....

0

Zminimalizuj wszystko i powiedz jaki błąd, bo tak to niestety niewiele możemy pomóc.

0
zygi11 napisał(a)

PokarzKierunkowe;
Taki mały OT: karzesz kierunki? czy może chodziło Ci o pokazanie kierunków? :>

0

Spróbuj uruchomić skompilowany program .exe. Powinno być łatwiej odczytać błąd.

0

A więc.... jeśli zamykam Form1 (która jest w dll) zwykłym Form1.Close wyskakuje coś takiego:

Access violation at address 00566365 in module 'kierunkowe.dll'. Read of address 000002F4

Podobny komunikat wychodzi z resztą nawet jeśli chcę uruchomić procedurę która jest w DLL z parametrem, powiedzmy mam program i pod przyciskiem coś takiego:

Osoby(numer);

(oczywiście w programie jest na początku zadeklarowane:

procedure Osoby(Numer:Integer); stdcall external 'Info_Dokladne.dll' index 2;

), procedura ta ma za zadanie uruchomienie okna w którym będą zaprezentowane informacje o osobie o jakimś ID (numer). W tym przypadku błąd wyskakuje nawet jeśli chcę zamknąć formę za pomocą przycisku "X" (z prawego górnego rogu formy).
dokładny błąd w tym przypadku to:

Access violation at address 0123BACB. Write of address 00000021.
0

mam to samo... pomóżcie!!!

PS. A ktoś wie jak może panel i jego zawartość z formy w dll wyświetlić bez formy (BEZ FORMY!!! WAŻNE) w formie programu... Jest mi to bardzo potrzebne do tego programu: http://www.seba.media.prv.pl - Seba Media Pack

0

Przypisz panelowi formę z programu jako parenta :).

0

no i teraz mam pytanie: jak to zrobić bez błędu "Access Violation"? [???]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1