Moda i mediana

0

Czy ktoś wie jak w prosty sposób policzyć modę i medianę? Pamiętam, że w Excelu była taka funkcja Mediana(), która właśnie spełniała swoje zadanie. Może moduł Math zawiera podobną funkcję. Z góry THX.

moda - najczęściej występujący wynik wśród podanych liczb
mediana - środkowy wynik uporzadkowanych wyników w kolejności niemalącej

0

A nie możesz sprawdzić sam czy w Math jest?

I skoro znasz defincje to umiesz policzyć.

0
pq napisał(a)

A nie możesz sprawdzić sam czy w Math jest?

Jak bym wiedział pod jaką nazwą ukrywa się ta funkcja to bym sam znalazł. Więc jeżeli masz pisać coś takiego to odpuść sobie. Zadałem to pytanie z myślą, że ktoś może korzystał z tej funkcji i wie jaką ona ma nazwę.

I skoro znasz defincje to umiesz policzyć.

I własnie z tym jest problem, bo jestem początkujący (w Delphi, nie w matematyce, więc z przełożeniem mogą być problemy).

0
Newbie napisał(a)

(...)bo jestem początkujący (w Delphi, nie w matematyce(...).
Obawiam się, że w myśleniu też :/ Odpal sobie pomoc i wpisz: Statistical routines

0
type
  TElementProby = record
    Numer: Integer;
    Prawdopodobienstwo: Double;
  end;

  TProba = array of TElementProby;
  TModa = array of TElementProby;
 procedure GetModa (Proba: TProba; var Moda: TModa);
var i: Integer;
begin
  if Length(Proba)>0 then begin
    SetLength(Moda,1);
    Moda[0]:=Proba[0];
    for i:=1 to Length(Proba)-1 do
      if Proba[i].Prawdopodobienstwo=Moda[0].Prawdopodobienstwo then begin
        SetLength(Moda,Length(Moda)+1);
        Moda[Length(Moda)-1]:=Proba[i];
      end else if Proba[i].Prawdopodobienstwo>Moda[0].Prawdopodobiestwo then begin
        SetLength(Moda,1);
        Moda[0]:=Proba[i];
      end;
  end else
    SetLength(Moda,0);
end;

Zamiast prawdopodobieństwa może być np. częstość w próbie. Napisane na szybko i bez kompilacji więc za ewentualne błędy przepraszam.

0

Dzięki za odpowiedź hes, widać są jeszcze na 4p ludzie, którzy naprawdę chcą pomagac innym.

0

Napisałem takie funkcje:
http://4programmers.net/faq.php?id=747

Może i nie optymalne rozwiązanie, ale robi swoje.</url>

0

Wielkie dzięki, o to właśnie chodziło.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1