Dopisanie do pliku tekstu

0

Jak w pliku o rozszerzeniu np. *.avi w danym miejscu tego pliku dopisać dowolny tekst no i aby nie uszkodzić przez to pliku? Za pomoc z góry dziękuję!!!

0

Funkcja BlockWrite.. ale jesli w takim pliku dopiszesz cokolwiek niezgodnego z formatem (np. tekst 'tralala') to gwarantuje że plik będzie do wyrzucenia :P

0

Ale np. tak jest zrobione w Tagach mp3. Jest muzyka i jest informacja tekstowa wprowadzona albo na początku albo na końcu pliku i nic nie jest zniszczone!!!

0
Nimer napisał(a)

Ale np. tak jest zrobione w Tagach mp3. Jest muzyka i jest informacja tekstowa wprowadzona albo na początku albo na końcu pliku i nic nie jest zniszczone!!!

Bo taka jest struktura pliku mp3
poczytaj specyfikacje o avi i bedziesz wiedzial czy jest tam gdzies miejsce na dopisanie czegos

0

Już wiem jak dopisać tekst do pliku (dopisałem do teledysku). Oto kod:

type
TTekst = packed record
artist : String[30];
end;

implementation

{$R *.dfm}

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var
avifile: TFileStream;
Buffer: array[1..128] of char;
Tag: TTekst; var asdf : String;
begin
if Opendialog1.Execute then
begin
avifile := TFileStream.Create(OpenDialog1.FileName, fmOpenread);
avifile.Seek(avifile.Size - 128, soFromBeginning);
avifile.read(Buffer, 128);
with Tag do
begin
Artist := Copy(Buffer, 34, 30);
end;
label1.Caption := buffer;
end;
if opendialog2.Execute then
begin
asdf := opendialog2.filename;
avifile := TFileStream.Create(Opendialog2.FileName, FmOpenWrite);
avifile.Seek(avifile.Size - 128, soFromBeginning);
avifile.Write(buffer, 128);
end;
end;

U mnie działa sprawdziłem. Niestety kod jest bez tłumaczenia i bardzo przepraszam.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1