[Pascal]Dynamiczna wartosc zmiennej

0

Witam napisalem program rysujacy wykresy. Ale mam problem funkcje musze wpisac w kodzie programu. A chce zrobic tak zeby mozna bylo w trakcie dzialania programu podac warosc zmiennej y mam taka sobie petelke w której jest wlasnie ta zmienna

while x<=lp do
     begin
     y:=sqr(x); {X do kwadratu to jest wlasnie ta zmienna} 
     begin
     i:=round(x*4);
     xa[i]:=x;
     ya[i]:=y;
     x:=x+0.25;
end;

I teraz ktos wpisuje w Read(wartosc_funkcji); powiedzmy wpisze x+1 i w mojej petli bede miał kod y:=warosc_funkcji co w rezultacie da mi y:=x+1?? Tylko jak to zrobic bo napisac tak jak powiedzialem to sie chyba nie da bo read zwraca string albo integer :(

0

Cieżka sprawa: w C++ było by to banalne, ale tutaj nie jest tak prosto - trzeba zrobić parser tego wyrazenia - użyj ONP (w gotowcach znajdziesz artykuł Dryobates`a).

0
Deti napisał(a)

Cieżka sprawa: w C++ było by to banalne, ale tutaj nie jest tak prosto - trzeba zrobić parser tego wyrazenia - użyj ONP (w gotowcach znajdziesz artykuł Dryobates`a).

Dlaczego w C++ bylo by banalnie?

0

Nie wiem dokładnie o ktory ci chodzi znalazłem to http://4programmers.net/article.php?id=475 ale to jest pod Delphi a mi chodzi tu o Pascala (Turbo Pascal) bez tego moj program rysujacy wykresy będzie bezuzyteczny :(

A moze wie ktoś jak w pascaslu zrobic wyrazenia regularne jak w php eregi albo cos ??

0

a czy w pascalu da sie takie cos wykonac tam nie ma takich bibliotek i takich mozliwosci jak w delphi. Przypominam mowiac pascal chodzi mi o Turbo Pascala dosowe programy

0

Nie wiem dokładnie o ktory ci chodzi znalazłem to http://4programmers.net/article.php?id=475 ale to jest pod Delphi a mi chodzi tu o Pascala (Turbo Pascal) bez tego moj program rysujacy wykresy będzie bezuzyteczny

To nie to.

a czy w pascalu da sie takie cos wykonac tam nie ma takich bibliotek i takich mozliwosci jak w delphi. Przypominam mowiac pascal chodzi mi o Turbo Pascala dosowe programy

Da się - trzeba obczaić ONP i naskrobać taki kalkulator jak Dryobates napisał - później już tylko operacje graficzne na wartościach.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1