Posłaniec/WinPopup

0

Witam!

W jaki sposób w Delphi, wykorzystując komponenty Indy, napisać program działający analogicznie do Posłańca (win 2000/XP) lub WinPopup (win 9x) [zapisuje do memo kolejne przychodzące wiadomości wysłane za pomocą NetSend]?

0

nie trza indy
http://www.swissdelphicenter.ch/torry/showcode.php?id=617

trza mozgu by wyszukac

0

...jak dla mnie to za dużo kodu. Można było by to zrobić w 5 linijkach. :)

0
wacek napisał(a)

...jak dla mnie to za dużo kodu. Można było by to zrobić w 5 linijkach. :)

Wiec zrob, pytanie nadal jest otwarte

0

Witam.
Wysyłam komunikaty do komputerów w mojej sieci. Część ma Win7(w tym mój), a część XP. Net send i msg odpadły. Używam WinPopUp Express 2009, jednak niezbyt mi odpowiada, potrzebuję coś prostszego, bez odbioru wiadomości. Chciałbym zrobić to sam. Listing z postów powyżej (ten za długi) powoduje res=ERROR_NOT_SUPPORTED.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.

0

TCP/IP nie zadziała?

0

TCP/IP działa. MyWinPopUp Express też działa bardzo dobrze.
Zależy mi by tekst był wyświetlany jako komunikat systemowy, bez dodatkowych aplikacji na komputerach.
Jeżeli adresat ma wyłączony komputer, lub jest wylogowany komunikat ma nie być pamiętany.
Net send spisywał się wyśmienicie, lecz w Win7 go nie ma. Msg nie działa.
Niestety nigdy nie zajmowałem się komunikacją i nie mam o tym pojęcia.
Delphi używam od kilku lat, zaczynałem od Pascala, ale tylko programy działające "lokalnie".
Jeśli ktoś ma fragment wysyłający dowolny tekst na inny komputer(y) to byłbym za to wielce wdzięczny.
Pozdrawiam.

0

Użyj Indy albo Synapse (polecam). Jeżeli wiesz o co chodzi z klasami i umiesz szukać w google to na pewno dasz radę.

0

Dziękuję za podpowiedzi.
Czytałem o Synapse, lecz jeśli dobrze rozumiem jest to komponent wspierający aplikacje internetowe, a mi chodzi tylko o LAN.
Po drugie wyczytałem że działa on z Delphi 3 - 7, ja używam RAD XE2.
Pozdrawiam.

0

Nie rozumiem po co robić problemy i nie napisać sobie klienta i serwera opartych na tcp/ip.

0

Niestety chodzi o to aby to były komunikaty systemowe, bez dodatkowych programów na pozostałych komputerach.
Dlaczego WinPopUp działa a NetMessageBufferSend przez NetApi32.dll mam błąd 50 (network request is not supported)?

0

Czytałem o Synapse, lecz jeśli dobrze rozumiem jest to komponent wspierający aplikacje internetowe, a mi chodzi tylko o LAN.

A możesz mi wytłumaczyć jaka jest różnica między WAN a LAN? Mogę powiedzieć że mój LAN to WAN, a w wszyscy jesteście jednym wielkim LANem. I co? Na dobrą sprawę nawet gdyby tak było to działanie by się nie zmieniło.
Co to za problem zablokować zewnętrzne IP? Zresztą te twoje coś co wygrzebałeś z NetApi też się pewnie opiera na tym samym, tylko że jest nakładką, którą też można zmusić do wysyłania na zewnątrz...
Znajdź mi komponent który wspiera LAN, ale nie jest zależny od funkcji które pozwalają też na połączenie z WAN. Nie ma takiego...

Dlaczego WinPopUp działa a NetMessageBufferSend przez NetApi32.dll mam błąd 50

Bo to coś zapewne opiera się na socketach (tak jak Synapse), zamiast na jakimś conajmniej wątpliwym API.

0

Wiem że WAN i LAN to pojęcia względne.
Jednak zależy mi na tym aby inne kompy odbierały polecenia przez usługę posłaniec.
Ściągnąłem Indy 10 i Synapse 39, lecz prawdę mówiąc nie jestem już studentem i chociaż chciałbym tego się nauczyć, to nie mam czasu przegryzać się przez wszystko.
Zależy mi żeby ktoś podał mi np. możesz uzyć tego i tego, skorzystaj z procedur xxx lub yyy.
Pozdrawiam.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1