czyszczenie pliku za pomocą TFileStream

0

otwieram plik za pomocą klasy TFileStream. i jak można go wyczyścić, czyli usunąć wszystko co w nim jest?

0

Nie wiem jak się to robi za pomocą TFileStream ale wiem jak ja to robiłem. Używałem standardowego nadpisywania pliku, czyli:

var f: File;
begin
  assignFile(f,'c:\aaa.txt');
  rewrite(f);
  CloseFile(f);
end;
0
var fs:TFileStream;
begin
 fs:=TFileStream.Create('plik.txt',fmCreate);
 fs.Free;
end;
0

chciałem tak zrobić, żeby nie "opuszczać" pliku, tzn. otwozylem go i teraz wyczyscic, no ale bede musial zrobic inaczej, dzieki za posty ;)

0
Var F:TFileStream;
Begin
  F:=TFileStream.Create('C:\Test.txt',fmCreate);
  F.Write('blebleble',9);
  F.Seek(3,0);
  F.Write('bla',3);
  F.Size:=F.Position;
  F.Free;
End;

[dopisane]

To jest tylko przykład. Jak go sobie włączy, a poźniej zobaczy co jest w pliku test.txt wszystko będzie jasne.

0

Szymek napisał:

F:=TFileStream.Create('C:\Test.txt',fmCreate);

Przecież on chce otworzyć plik i go wyczyścić a nie stworzyć nowy ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1