Jak uruchomić plik z zasobu?

0

Mam pytanie mam plik w zasobie jak go bezposrednio z niego uruchomić ?

0
TJPEGRes = class(TJPEGImage)
  public
    procedure LoadRes(const ResID : PChar); virtual;
  end

procedure TJPEGRes.LoadRes(const ResID : PChar); 
var 
 Res : TResourceStream;
begin
 Res := TResourceStream.Create(hInstance, ResID, 'JPEGFILE'); 
 try
  LoadFromStream(Res);
 finally 
  Res.Free;
 end; 
end;

procedure TForm1.LoadImg(Name : String);
var
  JPG : TJPEGRes;
begin
 JPG := TJPEGRes.Create;
 try
  JPG.LoadRes(PChar(Name));
  Image.Picture.Assign(JPG);
 finally
  JPG.Free;
 end;
end;

{ pozniej np w OnClick }
LoadImg('LOGO');

Duzo tego ale mi jest wygodniej tak to robic ;)

A jesli chodzi np. o *.exe to / Czytaj post Pana Patyka ;) [browar]

0

Wyeksportuj program z zasobów, a potem uruchom. Masz tutaj przykładową funkcję (sam pisałem), pewnie gdzieś na forum jest podobna. A potem tylko ShellExecute().

procedure SaveFromResourceToFile(const ResType, ResID, Path: PChar);
var
  Res : TResourceStream;
begin
  Res := TResourceStream.Create(hInstance, ResID, ResType);
  try
    Res.SaveToFile(Path);
  finally
    Res.Free;
  end;
end;
0

No ale <ort>niemoże </ort>tak być bo go <ort>szczaji </ort>anty wir!

0
Daniel Jaworski napisał(a)

No ale niemoże tak być bo go szczaji anty wir!

Nie wykryje, tak robily dawne antywiursy... no chyba że sam wrzucisz do zasobu wirusa

Masz tu przyklad jak dodać do zasobów i wypakowac z nich dowolny plik.
http://4programmers.net/file.php?id=1375

0

Szukam osób zainteresownych współpracą ze <ort>mnąmam </ort>zamiar <ort>zozbocząć </ort>budowę serwisu podobnego do 4programmers.net <ort>chentne </ort>osoby niech piszą na adres [email protected]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1