Automatyczne zamknięcie aplikacji

0

Witajcie !
Uruchamiam proces odtwarzania krótkiego klipu za pomocą Media Player 6.4, który zwykle dołączany jest do pakietu Windows Media Player. W tym celu używam:

ShellExecute(Handle,nil,PChar('C:\Program Files\Windows Media Player\mplayer2.exe'),PChar('C:klip.avi'),nil,SW_SHOWMINIMIZED);

Polecenie realizowane jest prawidłowo. Klip jest odtwarzany, a okno odtwarzacza zminimalizowane.
Chciałbym, aby po zakończeniu odtwarzania odtwarzacz został automatycznie zamknięty.
Zastosowałem w tym celu następującą funkcję:

function zamknij(const sCapt: PChar) : boolean;
  var uchwyt:THandle;
begin
  uchwyt:=FindWindow(Nil, sCapt) ;
  Result:=PostMessage(uchwyt, WM_QUIT, 0, 0) ;
end;

którą na końcu chciałem wywołać przez:

zamknij('nazwa uchwytu okna programu');

Niestety, po pierwsze mam problem ze zdefiniowaniem nazwy uchwytu i całość zdaje się nie działac poprawnie. Po drugie zaś - co najistotniejsze - tego typu funkcja może się chyba sprawdzać w procedurze obsługi np. kliknięcia na przycisk. Ja jednak chciałbym, aby program został samoczynnie zamknięty po skończonym odtwarzaniu klipu.

Z góry dziękuję za wszyskie wskazówki i porady.
Pozdrawiam.

0

A nie da się w WMPlayerz'e ustawić, żeby zamykał automatycznie po odtworzeniu? Jak nie, to może użyj innego (czyt. porządniejszego) odtwarzacza ;).

0

A nie da się w WMPlayerz'e ustawić, żeby zamykał automatycznie po odtworzeniu? Jak nie, to może użyj innego (czyt. porządniejszego) odtwarzacza .

Albo napisz swojego :)

0
Adam.Pilorz napisał(a)

A nie da się w WMPlayerz'e ustawić, żeby zamykał automatycznie po odtworzeniu? Jak nie, to może użyj innego (czyt. porządniejszego) odtwarzacza

No niestety, musi to być akurat ten, a nie inny player.

arhi napisał(a)

Albo napisz swojego

:D

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1