[delphi] odpowiedniki funkcji z PHP

0

Przez długi czas siedziałem i dłubałem sobie w PHP. Teraz przyszedł czas na zmianę i pisze program monitorujący salę informatyczną w mojej szkole. Czy zna ktoś odpowiedniki funkcji takich jak in_array() w Delphi?

Czy Delphi obsługuje wyrażenia regularne?

Wyjaśnię problem dokładniej: program ma na podstawie słów kluczowych sprawdzać nazwy okien. Tylko strasznie dużo by zajęło wpisywanie wszystkich odmian wyrazów.

Za pomoc z góry dzięki [browar]

0

prawde mowiac nie bardzo rozumiem o co ci chodzi ... jesli o findwindow .. to mozna zrobic liste textow ze wszystkich okien i potem if pos('szukany',lista[i])>0 then ..
a moze chodzi ci o http://4programmers.net/article.php?id=594

0

Musisz przyjac to do siebie, ze delphi jest jezykiem wysokiego poziomu a nie jakimis skryptami typu php. Sam w nim mozesz tworzyc takie funkcje o ktore sie pytasz. Skrypty sie pisze prosciej niz programy w jezykach wysokiego poziomu. Oczywiscie na pewno sa pewne komponenty (moduly) do delphi, ktore np. obsluguja wyrazenia regularne. Ale wlasnie te moduly tez sa pisane w delphi.
Oto przyklad:
http://regexpstudio.com/

0
Twardy napisał(a)

Musisz przyjac to do siebie, ze delphi jest jezykiem wysokiego poziomu a nie jakimis skryptami typu php. Sam w nim mozesz tworzyc takie funkcje o ktore sie pytasz. Skrypty sie pisze prosciej niz programy w jezykach wysokiego poziomu.

ROTFL! Naprawdę nie wiesz o czym piszesz.

  1. Co wg Ciebie znaczy "język wysokiego poziomu"?
  2. Dlaczego sądzisz, że język skryptowy nie może być 'językiem wysokiego poziomu'?
  3. Wyrażenia reglarne to nie funkcje.
  4. Wyrażenia regularne występują w prawie wszystkich językach - Delphi jest wyjątkowo upośledzone pod tym względem i stanowi to jego dużą wadę (trafiłem tu właśnie szukając informacji na ten temat).
  5. Ile znasz (albo czy znasz jakikolwiek) języków skryptowych, by twierdzić, że pisze się w nich prościej niż w "językach wysokiego poziomu"?
  6. Czy potrafisz przyjąć do wiadomości, że istnieją języki skryptowe bardziej nowoczesne (koncepcyjnie) i jeszcze wyższego poziomu niż Delphi?
0
ffreak napisał(a)
Twardy napisał(a)

Musisz przyjac to do siebie, ze delphi jest jezykiem wysokiego poziomu a nie jakimis skryptami typu php. Sam w nim mozesz tworzyc takie funkcje o ktore sie pytasz. Skrypty sie pisze prosciej niz programy w jezykach wysokiego poziomu.

ROTFL! Naprawdę nie wiesz o czym piszesz.

  1. Co wg Ciebie znaczy "język wysokiego poziomu"?
  2. Dlaczego sądzisz, że język skryptowy nie może być 'językiem wysokiego poziomu'?
  3. Wyrażenia reglarne to nie funkcje.
  4. Wyrażenia regularne występują w prawie wszystkich językach - Delphi jest wyjątkowo upośledzone pod tym względem i stanowi to jego dużą wadę (trafiłem tu właśnie szukając informacji na ten temat).
  5. Ile znasz (albo czy znasz jakikolwiek) języków skryptowych, by twierdzić, że pisze się w nich prościej niż w "językach wysokiego poziomu"?
  6. Czy potrafisz przyjąć do wiadomości, że istnieją języki skryptowe bardziej nowoczesne (koncepcyjnie) i jeszcze wyższego poziomu niż Delphi?
  1. http://pl.wikipedia.org/wiki/J%C4%99zyk_wysokiego_poziomu
  2. język skryptowy to język skryptowy, kod w nim zawarty jest przerabiany przez "język wysokiego poziomu" i dopiero na "język zrozumiały dla komputera"
  3. pytał o funkcje obsługujące wyrażenia regularne
  4. i w sumie dobrze, bardzo obciążają procesor i długo się wykonują na dłuższą metę, więc akurat tu uczy wykorzystywać szybsze, podstawowe polecenia w przypadkach nie wymagających szczególnie wyrażeń regularnych. co znaczy że wszystkie języki oprócz delphi to posiadają ? chyba tylko c++, php jest językiem skryptowym więc to już inna dziedzina
  5. nikt nie napisać że w językach skryptowych pisze się prościej niż np w delphi, jednak właśnie do tego zostały one stworzone i takie raczej jest ich główne założenie bycia - skrypty układa się po to żeby szybko wykonać coś bez konieczności tworzenia programu i kompilowania kodu, wyjątek to chyba javascript gdzie nie ma dla niego alternatywy poza kontrolkami activeX
  6. nie ma języków niskiego, średniego, wysokiego, wyższego i extra wysokiego poziomu, są języki wysokiego i niskiego poziomu, na pewno języki skyptowe nie są "wyższego poziomu niż delphi" - cokolwiek to miałoby znaczyć ...
0
  1. język skryptowy to język skryptowy, kod w nim zawarty jest przerabiany przez "język wysokiego poziomu" i dopiero na "język zrozumiały dla komputera"

No nie naginaj. Po pierwsze może to być równie dobrze napisane nawet w assemblerze, a po drugie chyba zgadzasz się, że język skryptowy jest językiem wysokiego poziomu (abstrakcji)?

  1. pytał o funkcje obsługujące wyrażenia regularne

Mea culpa.

  1. i w sumie dobrze, bardzo obciążają procesor i długo się wykonują na dłuższą metę, więc akurat tu uczy wykorzystywać szybsze, podstawowe polecenia w przypadkach nie wymagających szczególnie wyrażeń regularnych. co znaczy że wszystkie języki oprócz delphi to posiadają ? chyba tylko c++, php jest językiem skryptowym więc to już inna dziedzina

Prawie bzdura :) Po pierwsze argument, że "bardzo obciążają procesor" to żaden argument w świecie RAD i VCL-a, po drugie nie trzeba ich uzywać, po trzecie nie tylko c++ - mi osobiście ciężej było by wymienić języki, które tego nie posiadają (wymienisz kilka?).

  1. nikt nie napisać że w językach skryptowych pisze się prościej niż np w delphi

Twardy napisał dokładnie to - ni mniej ni więcej.

jednak właśnie do tego zostały one stworzone i takie raczej jest ich główne założenie bycia - skrypty układa się po to żeby szybko wykonać coś bez konieczności tworzenia programu i kompilowania kodu

No na pewno nie zostały zaprojektowane dlatego, żeby się w nich łatwiej pisało. W założeniach ich głównym zadaniem miała być automatyzacja różnych procesów. Języki skryptowe są wybrakowane w pewnych sferach, ale w innych zapewniają potęge i elastyczność praktycznie nie do osiągnięcia przez klasyczne języki programowania (i dlatego zostały stworzone). Innych natomiast zadań nie są i nie będą w stanie wykonać - nie jest to jednak ich wadą i nie wynika z ich ubogości, czy prostoty, a jedynie z założeń tego języka.

wyjątek to chyba javascript gdzie nie ma dla niego alternatywy poza kontrolkami activeX

Akurat alternatywnych rozwiązań dla ActiveX jest mnóstwo. Natomiast nie rozumiem kompletnie co ma wzmianka o JavaScript do dyskusji - to przecież taki sam język skryptowy jak i inne (chodź prosty, o ograniczonej funkcjonalności - takiej jaka była potrzebna).

  1. nie ma języków niskiego, średniego, wysokiego, wyższego i extra wysokiego poziomu, są języki wysokiego i niskiego poziomu, na pewno języki skyptowe nie są "wyższego poziomu niż delphi" - cokolwiek to miałoby znaczyć ...

Fakt, formalnie dzielimy jezyki na te wysokiego i niskiego poziomu. Mi jednak chodziło po prostu o jeszcze wyższy poziom abstrakcji - to by to miało znaczyć i nie jestem pierwszym, który stopniuje przymiotnik "wysoki" by to przekazać.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1