Jak zamienic exe na kod ASCII

0

Mam taki problemik gdyz potrzebuje zeby zamienic exe lub inny plik na kod ASCII. Chodzi mi oto zeby podczas otwierania pliku zamienil go na kod ASCII i wczytal do pola RichEdit.
Z gory dziekuje za pomoc

0

Co rozumiesz poprzez kod ASCII? Każdy znaczek jest znakiem ascii, nie bardzo pojmuję pytanie...

0

Pewnie chodzi o kodowanie Base64 inaczej zwane MIME64 (to chyba synonimy? choć mogę się mylić).

0

Chodz mi o to zeby pliki exe i inne za pomoca pola RichEdit
Otwierajac dowolny plik najlepiej exe.

0
PascalXXII napisał(a)

Chodz mi o to zeby pliki exe i inne za pomoca pola RichEdit
Otwierajac dowolny plik najlepiej exe.
Coś paliłeś? Twoja wypowiedź nie ma ni ładu ni składu.

Poza tym - odpowiedziałem na Twoje pytanie - więc w czym problem?

0

Jemu pewnie chodzi, ze jak za pomocą RichEdit.LoadFromFile otworzy jakiś exe, to mu siępojawiają krzaki, zamiast tego, co się pojawia, jak się weźnie na takim pliku F3 w Windows Coomanderze.

0

a mi się zdaje że chopak chce zrobić zwykły hexedytor :0 jeśli tak to są do tego komponenty - poszukaj, nawet tutaj chba w serwisie jest, a jeśli chcesz naprawdę tylko przedstawić wygląd exeka w richedicie to mime64 będzie do tego good

0

Jakie komponenty? Odczytujesz plik po bajcie, zwykly IntToHex i masz.

0
Wolverine napisał(a)

Jakie komponenty? Odczytujesz plik po bajcie, zwykly IntToHex i masz.

wiesz, no jak ktoś ma na myśli hexedytor a zadaje takie pytanie to trzeba wziąć pod uwagę że sam nie wie czego chce więc Ord'em i IntToHex'em tego samemu nie zrobi :P

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1