TIcon.SaveToFile() - ikona 24 bit

0

var
Ikona : TIcon;
begin
Ikona := TIcon.Create;
Ikona.Handle := ExtractIkon( hInstance, PChar( 'system32.dll'), x )
{x-numer ikony}
Image1.PIcture.Icon := Ikona;
Ikona.SaveToFile('c:\ikonka.ico');
Ikona.Free;
end;

Problem jest taki, że na Image ikonka jest wyświetlana prawidłowo, ale już ta zapisana na dysku ma mniej kolorów i w ogóle jest popsuta.
Pytanie - jak prawidłowo zapisać taką ikonę ?

0

no to mi Dominik pomogłeś ...
nie ma co, wielkie dzięki!

Człowieku - zanim napisałem tego posta, najpierw przejrzałem te traktujące o tym, łącznie z tymi, których linki mi podałeś.
I jakie tam jest rozwiązanie w tamtych tematach ? - propozycja wykorzystania komponentu - no bomba, ale nie dla mnie, ja chcę to zrobić bez komnponentu.
Może jednak ktoś wie jak to zrobić, ew. czy da się to zrobić ?
I jeszcze jedno, przy okazji, gdzie szukać struktury pliku ikony ?

0

Przeciez wiem że ci nie pomogłem... stwierdziłem że nie będe ci pisał że sie nie da tego zrobić przy użyciu TIcon, tylko pokaże ci już skończoną dyskusję na ten temat. I skoro nikt nie odpowiada przez dłuższy czas to prawdopodobnie nikt nie wie jak to zrobić :/ .

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1