MediaPlayer playlista

0

W jaki sposób można zrobić listę odtwarzanych plików tak, żeby w ListBox'ie mogła się wyświetlać jedynie sama nazwa pliku, np. tytuł i wykonawca...?
Sądzę, że trzeba to zapisać innej liście, albo coś.... nie wiem..

0

To zależy jakich plików ma być ta playlista, jeśli np: Mp3 to są w nim już zapisywane niektóre informacje więc poszukaj o budowie interesujących cię plików (:

0

no dobra... rozumiem, że w mp3 są zapisywane informacje o autorze i tam takie...
tyle, że nie chodzi mi o to, żeby tylko zapisać to do listy... tylko żeby jeszcze klikając na dajmy na to: "nazwa pliku mp3" w ListBox'ie wywoływać w MediaPlayerze plik: "c:\katalog z muzyką\nazwa pliku mp3.mp3", czy tam podobnie... bo jak mam ścieżkę do pliku, to mogę sobie przeczytać informacje, ale jak mam nazwę, to nie mam jak się odwołać do ścieżki, dlatego myślałem o jakimś szamańskim sposobie :P
Myślałem, że może w jakieś zmiennej zapisywać nazwę obok ścieżki, czy jakoś tak, ale nie wiem, jak się do tego zabrać... to znaczy już się zabierałem, ale zaden sposób nie działał :p

0

W pliku Ini mozesz albo w xml...
Jakos tak (w pliku ini):

[Lista]
Wykonawca=C:\pliczek.mp3

A pozniej to czytasz tak:

Ini.ReadSectionValues('Lista', ListBox1);

I pozniej sie odwolujesz do wartosci ktora ma nazwe taka jaka zaznaczona jest w listbox'ie i masz sciezke...

0

no dobra... mniej więcej rozumiem, ale mam wątpliwości, czy wiem, jak to zrobić...
w przykładzie:

Ini.ReadSectionValues('Lista', ListBox1);

czym jest Ini? czy to reprezentuje plik .ini, który trzeba wpisać w zmienną? czy jak?

I pozniej sie odwolujesz do wartosci ktora ma nazwe taka jaka zaznaczona jest w listbox'ie i masz sciezke...

:-| no dobra... wiem o co chodzi... ale czy to też za pomocą tego ini, czy jak?
sry jeżeli zadaję zbyt banalne pytania, ale pierwszy raz się za takie rzeczy biorę :d
i nie chcę coś tam nababrać w tym programie, że nie będę wiedział co nie działa i dlaczego...

0

W tym przykładzie "Ini" to instancja klasy TINIFile. Przeczytaj sobie artykuł o plikach INI umieszczony w serwisie to zobaczysz jak się tego używa. Albo skorzystaj z Helpa.

0

okej... dzięki za pomoc... lece się uczyć :]

0

Stwórz taki rekord:

FileName: string;
Path: string;

A później tablicę: Mp3s = array of Rekord;

Tablicę rekordów ładujesz do ListBoxa (czy co tam masz),ale tylko Rekord.FileName. Następnie można obsłużyć onClick i zobaczyć ItemIndex, na tej podstawie masz sciezke: Rekord[ListBox.ItemIndex].Path.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0