UNITS in Pascal

0

Witam. Mam mały problem, ponieważ nie mogę wybrać własnoręcznie stworzonych modułów do projektu. Przegrałem je do folderu Units i mi to nic nie daje :(, czy trzeba zrobić coś jeszcze, aby moduł działał poprawnie?

Ps. poszukuję też instalki turbo pascala z konieczną obsługą modułów (wersja 5.5 nich nie obsługuje :( ).
Dziękuję pozdrawiam :) przepraszam za orty jak są

0

Nie wiem o co ci chodzi, ale jak TP moze nie obslugiwac modulow, to jak np korzystasz z crt?

0

buuuuuu crt w pascalu 5.5 nie działa :P, a w 7.0 działa mi crt, ale nie moge uruchomić swojego modułu, bo wsyskakuje mi że nie może znaleźć pliku np. HelloW.tpu :( co z tym fantem zrobić?

PS. ma ktoś INSTALKE (przepraszam za wielkie litery:P) turbo pascala 7.0?

0

może masz źle ustawiony katalog "directories" ?

instalka? mam tylko copy-paste http://milka_gl.webpark.pl/tp71.rar

ps. mam nadzieje, że pascal jest darmowy - jeżeli nie to dajcie znak to wyrzuce :)

0

JAk biore metodą copy paste, to nie działa :( bo zmienię directories na chwilkę i po uruchomieniu ponownie i tak nie działa...... a nawet jak zmieniam to nie działa mi plik.... buuuu wie ktoś czemu? :P

0
DIZI napisał(a)

JAk biore metodą copy paste, to nie działa

spróbuj jeszcze raz - może jeszcze się uploadowało - u mnie idzie :D

0

dziekuje :)

0

a jak powinien wyglądać moduł gdzieś tak? bo coś skopałem i nie widzi mi komendy <lol> prosiłbym o przykład kodu, z góry dziękuję :*

0
unit prost;

interface

 { SEKCJA TYPE }
type prostokat=record
  x,y,w,h:integer;
end;
 {  KONIEC SEKCJI TYPE  }


 {  NAGťŕWKI PROCEDUR  }
procedure rysuj(x,y : integer);
 {  KONIEC NAGťŕWKI PROCEDUR  }

implementation {  PROCEDURY  }

procedure rysuj(x,y : integer);
begin
     // ciało procedurki
end;

end. { KONIEC MODUťU PROST }
0

dziekuje, okazało się, że wstawiłem implementation na początku a to błąd :]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1