Kopiowanie pliku (jako backup)

0

Witam!
Przeczytalem w FAQ, ze pliki kopiuje sie poleceniem:
CopyFile('C:plik.zip', 'D:plik.zip', True);
Wszystko spoko, tylko ja chce zrobic kopie zapasowa, tak zeby w nazwie pliku byla data.
Takie cos nie dziala:
CopyFile('C:plik.zip', timetostr(time) + 'D:plik.zip', True);
Wyskakuje mi blad niekompatybilnych typow: [Error] Unit1.pas(107): Incompatible types: 'String' and 'PAnsiChar'.
Jest jakies polecenie konwertujace czas, date, czy sciezke do pliku do PAnsiChar ??

Chcialbym dokladnie napisac cos takiego:

 CopyFile(ExtractFilePath(Application.Exename) + 'Transfery.txt', timetostr(time) + datetostr(date) + '.txt', true);

Oczywiscie to nie przechodzi :( Wiec jak to zapisac, zeby przeszlo ??

0

pobierz date do stringa i zamien kropniaki na myslniki na przyklad

0

Tak jak kolega powyżej doradził.
(W nazwie plików nie mogą być znaki niedozwolone)
no i przykładowo taki zapis:

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var
 sciezka1,sciezka2 :String;
begin
 sciezka1:= ExtractFilePath(Application.Exename) + 'Transfery.txt';
 sciezka2:= FormatDateTime('dddd - d mmmm yyyy'+'r.' ,Date) + '.txt';
 caption:= sciezka2;
 CopyFile( PChar(sciezka1),PChar(sciezka2) , true);
end;

PS.
Mam pytanko - nie mogę podawać swojego nicka ( Inter ) bo wyskakuje uwaga iż
taki nick jest zarejestrowany - więc zarejestrowałem drugi nowy nicki i to samo ?
A logowanie przebiega poprawnie jak podaje nick i hasło
co jest grane ?

0
nick napisał(a)
procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var
 sciezka1,sciezka2 :String;
begin
 sciezka1:= ExtractFilePath(Application.Exename) + 'Transfery.txt';
 sciezka2:= FormatDateTime('dddd - d mmmm yyyy'+'r.' ,Date) + '.txt';
 caption:= sciezka2;
 CopyFile( PChar(sciezka1),PChar(sciezka2) , true);
end;

DZIALA [!!!]
Wielkie dzieki [browar] :d

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1