Ukrycie formy przy starcie

Odpowiedz Nowy wątek
2005-01-16 12:03
0

Jak mogę ukryć formę zaraz po uruchomieniu aplikacji ??
Jak w OnCreate dam Form1.hide, albo form1.Visible := false to forma zostaje nadal na pulpicie...Chodzi mi tylko o to, żeby po starcie pokazała się ikonka w tray i program wykonał instrukcje i czekał na zamknięcie systemu...


Pozostało 580 znaków

2005-01-16 12:07
0

w project source Application.ShowMainForm:=false;


Dwie zasady gwarantujące sukces:
1. Nigdy nie mów nikomu wszystkiego<span style="color: white">

Pozostało 580 znaków

2005-01-16 12:07
0

a w onshow probowales?
jesli nie da sie to daj timer z intervl na 1 i w nim daj timer.enabled=false oraz form.hide


+1 post

Pozostało 580 znaków

2005-01-16 12:17
0

jak się da w onshow ukrycie to zdaje się wyskoczy błąd że nie można zmienić widoczności formy w zdarzeniach onshow i onhide


Dwie zasady gwarantujące sukces:
1. Nigdy nie mów nikomu wszystkiego<span style="color: white">

Pozostało 580 znaków

2005-01-16 12:51
0

Najprościej: W ustawieniach projektu można wyłaczyć pokazanie formatki na starcie.


Grunt to uziemienie...

Pozostało 580 znaków

2005-01-16 13:04
0

Dzieki...Zadziałał tylko numer z timerem


Pozostało 580 znaków

2005-01-16 13:45
0

Dzieki...Zadziałał tylko numer z timerem

U mnie pierwszy sposób działa bez problemów. Napewno to dobrze robisz?
Project->View Source</code> i potem przed <code class="delphi">Application.Run;</code> dopisz <code class="delphi"> Application.ShowMainForm := False</code>. Potem bez problemów można dać <code class="delphi">Form1.Show przy kliknięciu na traya
Szkoda pamięci na Timera

Pozostało 580 znaków

2007-11-12 14:18
koralm
0
  Application.Initialize;
  Application.CreateForm(TForm1, Form1);
  Application.ShowMainForm := False ;
  Application.Run;

no i trzeba we wlasciwosciach formy dac visible na false i bryka.

Pozostało 580 znaków

2007-11-12 14:59
0

numer z timerem - nieprofesjonalny, zaby nie powiedziec zalosny.
i nie wiem jak wam ale mi dziala showmainform:=false w OnCreate, nie musze tego dawac w projekcie.

Pozostało 580 znaków

2007-11-12 20:03
0

Ten temat byl poruszany juz tyle razy, ze przed chwila wydawalo mi sie, ze cofnalem sie w czasie. [glowa]


Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0