Kalendarz z dniami i godzinami w nich.

0

Witam!
Czy jest taki komponencik, który byłby kalendarzem (wiem że taki jest w palecie), ale żeby też miał do każdego dnia wybór godziny i wpaisania do niej jakiejś notatki??? Jak nie ma to jak mógłbym takie coś wykonać mając tylko komponent MonthCalendar? Dziękuję Wam za odpowiedzi! :)

P.S.:
Jak moge się odwołać z komponentu DBGrid do komponentu MonthCalendar?
W DBGrid mam kolumnę 'DATA' a w neij np. 2005-01-02 i jak kliknę na rekord z tą datą to mi zaznaczy tą datę w MointhCalendar?? Dziękuję pięknie za odpowiedzi!!:)

0

Ad.1
Jest taki komponencik mxCallendar chyba tak sie zwie i on ma chyba to czego szukasz

Ad.2
nie mam pojecia :P

0

ad1: na www.torry.net jest pewnie tego niezliczona ilość.

0

Ad 2. Np. tak:

void __fastcall TForm1::DataSourceDataChange(TObject *Sender,
      TField *Field)
{
  MonthCalendar -> Date = Table -> FieldByName("BIRTH_DATE") -> AsDateTime;
}

Mam na formularzu Table (DatabaseName = BCDEMOS, TableName = clients.dbf), DataSource (DataSet = Table) i DBGrid (DataSource = DataSource:)
Kod jest w Builderze;)

//nie wiem czy zauwazyles ale to dzial delphi :) To tylko takie moje wtracenie - Pedros

0

Mmmm yummy :) Ładnie działa ten kodzik tylko chciałbym jeszcze zrobić to na odwrót, ale wyskakuje mi błąd :(

MonthCalendar1.Date:=table1.FieldByName('BIRTH_DATE').AsDateTime;

<--- to działa super, ale jak zrobię

table1.FieldByName('BIRTH_DATE').AsDateTime:=MonthCalendar1.Date;

To wyskakuje błąd: Table1: DataSet not in edit or insert mode.

No i zostało mi jeszcze wynalezienie jakiegoś pomysła na te godziny (tak jak jest w Outlooku).

P.S. Jak mogę zrobić maskę dla daty w kolumnie "DATA" tak abym miał format ####-##-##??? Dzięki za odpowiedzi :)

0

1 .Co to znaczy "na odwrot"? Chcesz ustawic kursor na odpowiednim wierszu, czy wpisac do bazy rekord z data z kalendarza?
2. Jesli chodzi o maske, to raczej musisz skorzystac z jakiegos Ouery i przekonwertowac format (zreszta ####-##-## moze oznaczac yyyy-mm-dd jak i yyyy-dd-mm).

0

Jeśli chodzi o te "na odwrót" to chciałem zrobic tak, że jak się kliknie na datę w kalendarzu to zaznacza się rekord w DBGridzie tzn. jest wyświetlany na samej górze tabeli. Dobrze, żeby ta data w kalendarzu była jakoś zaciemniona tzn. ta która ma swój rekord w DBgridzie. Byłoby bardzo czytelne w Kalendarzu i od razu widać było która data ma swój rekord w wspomnianym DBgridzie. O to mi chodzi.

Jeśli chodzi o maske to mam kolumnę 'DATA'. Gdy mam w niej napisaną datę np. 2005-31-12 to mi ładnie ją zaznaczy w Kalendarzu kiedy kliknę na rekord z tą datą. Ale np. jak wpisze datę 12-31-2005 (i inne kombinaje) to też bym chciał aby mi zaznaczało w kalendarzu :( A teg nie umiem zrobić, dlatego chciałem maskę wykonać. Nie za bardzo znam się na tych komponentach DB i jak mi ktoś mówi o Query to kompletnie nie wiem o co niega. Pomóżcie, dzięki za odpowiedzi :)

0

Wykorzystaj metode Locate dla tabeli.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1