[Delphi] Resize inaczej

0

zmieniam rozmiar formy poprzez przytrzymywanie przycisku na imagu a nie na formie.forma ma bsNone.jak zrobić zeby widoczna byla standardowa windowsowa ramka pokazująca ustawiany rozmiar formy podczas zdarzenia onresize

0

MOj komp --> wlasciwosci --> zaawansowane --> wydajnosc --> odznacz "pokaz zawartosc okna podczas przeciagania"

0

to pole mam odznaczone.jeśli forma byłaby ustawiona na bsSizeable to wtedy miało by to znaczenie.u mnie jest bsNone

może źle to napisałem. zmieniam rozmiar formy przeciagając za imaga,ale ustawiam go na nowy w zdarzeniu onmouseup.chciałbym się dowiedzieć czy można jakoś samemu wywołać r<ort>usowanie</ort> tej ramki w zdarzeniu onResize gdy forma ustawiona jest na bsNone,czy też muszę to rysować samemu poprzez canvasa.

w innym wypadku użytkownik mógłby tylko "na oko" wiedzieć jaki rozmiar będzie miała forma poprzez obserwację położenia kursora (nie ma to jak ramka)

0

No to rysuj sam, albo od razu przenoś całą forme (OnMouseMove) i nie bedzie problemu ;)

0

chodzi mi o zmiane rozmiaru formy nie przenoszenie.na formie jest duzo imagow ktore migaja przy zmianie rozmiaru

0

To jak Ci migaja to daj Form1.DoubleBuffered := True i nie powinno byc problemu.

0

efekt nie jest olśniewający ale myślę,że nie warto się nad tym głowić całymi dniami.w przypadku większości imagów efekt ort!,przy niektórych niecałkiem,gorzej np. z listbox-em,próbowałem blokować jego odświerzanie,włączyć doublebuffering,odśwież itp , ale ostatecznie na czas zmiany rozmiaru formy <ort>po prostu</ort> go ukrywam i wygląda to całkiem całkiem.

dzięki wszystkim za pomoc

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1