Packing(String)

0

Witam
Jak spakowac text umieszczony w strintgu (tak by zmniejszyc maxymalnie jego objetosc) i potem zapisac go do stringu 2.

text(string)-----packing------>Packed(string)----unpacking---->text(string)

szukalem kilka godzin ale wszedzie sa komponenty do pakowania plików, procedurek tez nie widzialem :(

0

jak mozna spakowac tekst? [glowa]

'TEKST' --pack-> i co wyjdzie? 'tekst' ??

chyba ze takie cos jak na http://tiny.pl

0

Analogicznei do a.txt->a.zip->a.txt

0

Cóż.. kiedyś już była mowa jakaś na ten temat.. - pakowanie string`u nie jest najlepszym pomysłem, bo tzw. słowa kluczowe algorytmu pakującego mogą być po prostu w stringu jako tekst.. wtedy wszystko się krzaczy...

0

ok wiec opisze co chialbym zrobic:
mam na FTP plik "spakowny" przez nas
potem programem go pobieram i <ort>Od razu</ort> rozpakowuje nie zapisujac nic na dysku

0

W bibliotece zlib jest (De)CompressBuf();, podajesz wskaznik do bufora, jakies wilkosci i jest ;). Jakies - bo nigdy tym sie nie bawilem, tylko wiedzialem, ze do d6pe dodaja cos takiego.

0
function pack(s:string):string;
var
  i,k,l:integer;
  mask,min,j:byte;
  t:string;
begin
  mask:=0;
  min:=255;
  j:=0;
  l:=length(s);
  for i:=1 to l do if min>byte(s[i])then min:=byte(s[i]);
  t:=char(min);
  for i:=1 to l do dec(byte(s[i]),min);
  for i:=1 to l do mask:=mask or byte(s[i]);
  t:=t+char(mask)+char(l);
  min:=0;
  for i:=1 to l do
    begin
      k:=1;
      repeat
        if boolean(mask and k)then
          begin
            min:=min or(byte((byte(s[i])and k)>0)shl j);
            inc(j);
            if j=8 then
              begin
                t:=t+char(min);
                min:=0;
                j:=0
              end
          end;
        k:=k shl 1
      until k=$100;
    end;
  if j>0 then t:=t+char(min);
  pack:=t
end;

function unpack(s:string):string;
var
  t:string;
  mask,b,c,d,j,k,l:byte;
  i:integer;
begin
  j:=4;
  b:=byte(s[4]);
  mask:=byte(s[2]);
  i:=1;
  l:=0;
  repeat
    l:=l+byte((mask and i)>0);
    i:=i shl 1;
  until i=$100;
  d:=0;
  t:='';
  while length(t)<byte(s[3])do
    begin
      k:=1;
      c:=0;
      for i:=1 to l do
        begin
          while k and mask=0 do k:=k shl 1;
          if boolean(b and 1)then c:=c or k;
          k:=k shl 1;
          b:=b shr 1;
          inc(d);
          if d=8 then
            begin
              inc(j);
              b:=byte(s[j]);
              d:=0;
            end;
        end;
      t:=t+char(c);
    end;
  b:=byte(s[1]);
  for i:=1 to length(t)do inc(t[i],b);
  unpack:=t
end;

var s:string;
begin
  write('podaj ciag : ');
  readln(s);
  writeln(unpack(pack(s)));
  writeln('dlugosc niespakowanego:',length(s));
  writeln('dlugosc spakowanego:',length(pack(s)));
  writeln('dlugosc rozpakowanego:',length(unpack(pack(s))));
end.

W miedzyczasie stworzyłem coś takiego :) Ciekawe, ze przy ciągu złożonym z jednakowych znaków niezmiennie po spakowaniu ciag ma tylko 3 znaki, niezależnie od długości oryginału ;] Oczywiście im ciąg bardziej rożnorodny tym gorsza kompresja. Ograniczenie do 255 znaków.

// algorytm wykorzystuje to, że znaki są kodowane w jakims przedziale, wiec nie nadaje sie do kompresii obrazow, bądź innych danych, ktore maja spory rozrzut mozliwych wartosci

0

no bym potrzebowal wieksze stringi pakowac...
cos w stylu:
BACA 20031016 158 164 157.5 162 135044 135685.5 0.015686275
BACA 20031017 164.5 166 161.5 161.5 106286 106939.5 0.031372549
BACA 20031020 161 161 157 157 43622 44258 0.062745098
BACA 20031021 157.5 159 156.5 157.5 19083 19713.5 0.125490196
BACA 20031022 157.5 158.5 154.5 155.5 54658 55284 0.250980392

czy nie ma zadnych komponentow gotowych do tego???

zipem zwyklym plik a.txt 214kb pakuje mi do a.zip 31kb czyli prawie 7 krotnie zmniejsza !!

widzialem komponent do pakowania plikow zipem - czy dalo by sie jakos wczytany plik zip w pamieci do stringa rozpakowac do innego stringa ????

Tu znalazlem komponent(wyglada na solidny)
http://www.delphizip.net/dz178.html

lecz jak rozpakowac nim plik zip ktorego zawartosc mam w zmiennej string nie majac mozliwosci zapisu na dysku?

MAM ZRÓDŁO KOMPONENTU DO ROZPAKOWANIA ZIPa I POTRZEBUJE JE PRZEROBIC ZEBY BYLO: ze string do string a nie z file do file

0

No to zapisz text do pliku, spakuj, otworz odczytaj i zapisz w stringu/zmien rozszerzenie na txt ;d

0

Chcialbym ale dane nie moga wyjsc poza RAM, sa że tak powiem tajne :p

<ort>po prostu</ort> scaigam zawartosc z internetu pliku zip i chce miec jego rozpakowana zawartosc w stringu nie wykorzystujac HDD

0

zaimplementuj jakąs kompresje np Huffmana i przekombinuj tak zeby operowała np. na Streamach...

0

Toć flabra napisał Ci kodzik - czego jeszcze chcesz... do tekstu zastosuj kompresję PPM - nie ma lepszej na świecie.

Temat zamykam, bo...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1