Słownik Office'a

0

Witam!
W jaki sposób podłączyć do komponentu typu MEMO słownik Office'a?
Może jest jakiś gotowy komponent który na to pozwala?
Gdzie mogę znaleźć więcej informacji na ten temat?

0

w jakimś FAQ z mojego dysku mam:

  1. Jak sprawdzić pisownie w RichEdit przy pomocy słownika Worda?
    Potrzebujesz do tego specjalnego komponentu: "Spellmso".

czyli google i jechana ;p

0

Ten komponent wymaga DsgnIntf.dcu więc nie mogę tego skompilować pod D7 :(
Czy jest jakiś inny komponent albo jakiś sposób na to?

0

Ten komponent wymaga DsgnIntf.dcu więc nie mogę tego skompilować pod D7 :(
Czy jest jakiś inny komponent albo jakiś sposób na to?

BYŁO!!! W D5 lub D6 zamiast modułu DsgnIntf pojawiły się moduły DesignIntf, DesignEditors itd. Wstaw sobie te i zobacz, czy chodzi.

0

BYŁO!!! W D5 lub D6 zamiast modułu DsgnIntf pojawiły się moduły DesignIntf, DesignEditors itd. Wstaw sobie te i zobacz, czy chodzi.

U mnie w D7 niestety nie działa :(
Możesz sprawdzić czy komponent "Spellers" działa u Ciebie, na Twoich sprawdzonych metodach

Dodam że informacji na ten temat szukałem w tym serwisie, na archiwum grup dyskusyjnych i na google. Na temat komponentu Spellers jest bardzo mało informacji.

0

A czy pomoże tutaj skompilowanie tego programu pod D6 ?
Czy może lepiej skopiować moduł DsgnIntf ze starszej wersji Delphi?

0

Podpowiedź to komponent TSpellers z dołączonym demem TSpellerDemo znajdziesz go w necie bez problemu, a druga podpowiedź to np. a3Trial300 z demem a3DemoApp301.

0

A czy nie lepiej sciagnąć słownik OpenOffica który jest w pliku tekstowym i pobawić sie funkcją if Pos('wyraz', plikTXT)=0 then funkcjaPodkresl ?

0

Taka metoda bedzie Ci sie szukac duzo czasu :)

0
Drajwer napisał(a)

Taka metoda bedzie Ci sie szukac duzo czasu :)

Dużo to mało powiedziane. Ale nie tak dawno Łukasz F. wpadł na niezły pomysł, jeśli chodzi o przeszukiwanie plików tekstowych. Poszukaj na forum, to było całkiem niedawno. Zresztą chyba jakiś artykuł na ten temat też się pojawił.

0

Mi wymienione komponenty po prostu nie działają dlatego pozostaje mi tylko ten sposób :) . Aby troche skrócić czas zawsze mozna wpakować słowa do tablicy według pierwszych literek, bedzie troche szybciej ale to nie to samo co fachowy algorytm. Ale ja wole napisać coś własnego niż zrzynać z czyjegoś komponentu. W koncu czlowiek uczy sie na błędach :)

0

to wpakuj cały słownik do bazy i załóż indexy - baza np. firebird embaded - 2 dodatkowe pliki (nic więcej nie trzeba mieć) plik bazy i biblioteka dll, na pewno bedzie szybciej niż własny algorytm i mniej pamięci bedzie zabierać

0

Sciagnelem slownik ortograficzny do pakietu OpenOffica. Chce go wykorzystac w moim slowniku. Tylko ze oprocz wyrazow są tam jakies dziwne wpisy i nie wiem do czego mi one, np:
abaka/MnN
abakanka/mMN
abakan/QsST

Co oznaczają te /MnN itp ? Tego jest znacznie wiecej a ich powtarzanie z tego co zauważyłem jest zupełnie losowe. Ma ktoś może pod ręką "czyty" słownik w TXT i może mi podesłać na maila: [email protected] ?

0

http://cvs.sourceforge.net/viewcvs.py/syn/syn/comps/

SynSpellCheck.pas // moze sie przydac :> tylko niestety nie wiem jak zainstalowac bo bledy mi wywala, jak by komus sie udalo to prosze o maila , gg [browar]

0

Ale to chyba jakiś gotowy silnik słownika. Ja jednak wolałbym napisać coś swojego :) Myslalem tylko że ktoś ma lepszy słownik w formacie TXT. Trudno, bede musiał coś wygooglować

0

Wie ktoś może jak plik słownika z pakietu Office się nazywa bo jakoś nie mogę <ort>znaleŹć</ort> [sciana]

pzdr

0

Może mi ktoś napisać co mam ustawić we właściwości "słownik" komponentu SpellCheck - da się tam ustawić plik z rozszerzeniem dic. W wersji Word 2000, XP i 2003 (nie wiem jak w innych wersjach) plik custom.dic zawiera wyłącznie wyrazy dodane przez użytkownika - a jak tam ustawić standardowy słownik Worda.

Będę wdzięczny za odpowiedź!!!
pozdro ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1