Wyśrodkowanie.

0

Witam!
Może to głupie pytanie, ale jak zrobić aby forma była po środku ekranu?
Mam nadzieję, że nie ręcznie(do tej pory tylko tak robiłem).
Dzięki za info.
Pozdrawiam.

0

Zaznacz forme i w Object Inspectorze ustaw atrybut "Positon" na 'poDesktopCenter' lub 'poScreenCenter'

poza tym szukaj w FAQ i na forum bo jestem prawie pewien ze tak elementarne rzeczy sie tu znajduja

0

Witam!
Może to głupie pytanie, ale jak zrobić aby forma była po środku ekranu?
Mam nadzieję, że nie ręcznie(do tej pory tylko tak robiłem).
Dzięki za info.
Pozdrawiam.

Przy tworzeniu formy - w projekcie zaznaczyc forme, nacisnac F11 i poszukac screencenter :)
Przy wyswietlaniu jej na biezaco - skorzystac z prostych zwiazkow wysokosci i szerokosci ekranu (nie desktopu) z wysokoscia i szerokoscia formy tudziez jej wlasciwosciami left i top.

0

Oki, dzięki wielkie.
Pomogło zmienienie w position: 'poScreenCenter'.
Pozdrawiam.

0

Możesz zrobic to tez programowo :

Form1.Left := (Screen.Width - Form1.Width)/2;
Form1.Top := (Screen.Height - Form1.Height)/2;

a jeżeli używasz formatki bez obramowania to tak :

Form1.Left := (Screen.Width - Form1.ClientWidth)/2;
Form1.Top := (Screen.Height - Form1.ClientHeight)/2;

Powinno zadziałać - ale nie daje 100% pewności bo to w Delphi a ja robie w BCB.
Wersja na BCB działająca idealnie to :

Form1->Left = (Screen->Width - Form1->Width)/2;
Form1->Top = (Screen->Height - Form1->Height)/2;

Inną alternatywą jest to co napisali powyżej ludzie - tyle że w ten sposób co ci napisałem możesz lepiej kontrolować pozycję formatki na ekranie ;-) jakby co to pisz : [email protected]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1