Tło na formularzu

Odpowiedz Nowy wątek
ltes
2004-09-30 20:30
ltes
0

Jak na formularzu mogę umieścić tapetę zamiast koloru formularza??

Pozostało 580 znaków

2004-09-30 20:32

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

dajesz image'a, ustawiasz go na "send to back", potem align na alClient i ładujesz jakiś obrazek do niego.

// ;P


Piszę programy w językach: C, C++, Java, Python, Bash, PHP, SQL.
Przyjmuję zlecenia

Pozostało 580 znaków

2004-09-30 20:32
Moderator

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 17 minut temu

0

Daj TImage na formę z właściwością align na alClient.

//znwou spóźniony - mam pecha dzisiaj

Pozostało 580 znaków

ltes
2004-09-30 20:48
ltes
0

gdzie sie ustawaia na send to back??

Pozostało 580 znaków

2004-09-30 21:11

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 9 lat temu

0

gdzie sie ustawaia na send to back??

Kliknij prawym przyciskiem myszy na Image1 na formie i w menu kontekstowym tam masz Control->Send to back


Pozostało 580 znaków

Inter
2004-09-30 21:39
Inter
0

Cześć :)

Nie musisz dawać TImage - wystarczy wpisać poniższe:

implementation {$R *.DFM}
var
 rys :TBitmap;
//-------------------------------------------------------------
//tu pobierasz rysunek...
procedure TForm1.FormCreate(Sender: TObject);
begin
  rys:=TBitmap.Create;
  rys.LoadFromFile('obrazek.bmp');
end;
{tu rysujesz tapete dlatego w FormPaint by się odświeżała
po zmianie rozmiaru okna}
procedure TForm1.FormPaint(Sender: TObject);
var
  x,y,sz,wy: LongInt;
begin
  sz:=rys.Width;
  wy:=rys.Height;
  y:=0;
  while y < Form1.Height do
    begin
      x:=0;
      while x < Form1.Width do
        begin
          Form1.Canvas.Draw(x,y,rys);
          x:=x+sz+30;
        end;
      y:=y+wy+15;
   end;
end;
//tu zwalniasz z pamięci zmienną "rys"
procedure TForm1.FormDestroy(Sender: TObject);
begin
  rys.Free;
end;

end.

Zapomniałem dodać że w liniach:

x:=x+sz+30; //30 to jest odstęp pomiędzy rysunkami na szerokość  i możesz te 30 usunąć
y:=y+wy+15; //15 to jest odstęp pomiędzy rysunkami na wysokość i możesz te 15 usunąć

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0