Zamykanie okna podczas onShow

0

Cześć, jak zamknąć okno w procedurze onShow?

Bo gdy robię
close;

to wyskakuje błąd, że cannot change visible mode in onShow or onHide. Czy jakoś tak.

Application.Terminate odpada, bo nie chcę kończyć aplikacji, tylko zamknąć okno.

0

Spróbuj zrobić coś z

ShowMainForm:=false;

w projekcie

0
Form2.show;
sendmessage(Form2.Handle,WM_CLOSE,0,0);

tylko problem polega na tym że nie możesz jej zamknąć w OnShow zamykanej formy. Trzeba to wywołać z innego miejsca. - tak wynika z moich testów :) no ale pewnie znajdzie się jakieś inne rozwiązanie.

0

Witam!
Czemu chcesz przy OnShow? Zrób lepiej tak:
W menu górnym Project ->> View Source i pod begin wklep:

Application.ShowMainForm:=false; 

i wsio. Pozdro:)

0

Witam!
Czemu chcesz przy OnShow? Zrób lepiej tak:
W menu górnym Project ->> View Source i pod begin wklep:

Application.ShowMainForm:=false; 

i wsio. Pozdro:)

Ale ja nie chcę zamykać formy głównej. Tylko jakąś tam...

A jeśli się nie da tego zrobić w onShow to gdzie?
Chodzi mi o to, że jeśli nie da się zamknąć formy, zanim się ona pokaże, to gdzie zamknąć ją, zaraz po pokazaniu?

0

Witam!
Czemu chcesz przy OnShow? Zrób lepiej tak:
W menu górnym Project ->> View Source i pod begin wklep:

Application.ShowMainForm:=false; 

i wsio. Pozdro:)

Ale ja nie chcę zamykać formy głównej. Tylko jakąś tam...

A jeśli się nie da tego zrobić w onShow to gdzie?
Chodzi mi o to, że jeśli nie da się zamknąć formy, zanim się ona pokaże, to gdzie zamknąć ją, zaraz po pokazaniu?

Może w OnCreate dać jej Visible na False?

0

a po co ma być forma skoro nigdy się ma nie pojawiać ? :/ ale możesz np wstawić timer enabled:=false na pół sekundy potem w onshow dać:

Left:=Screen.Width+10;
Top:=Screen.Height+10; // żeby forma była za ekranem i 
Timer1.Enabled:=true;

a w timerze:

Timer1.Enabled:=false;
Close;

a nie wiem czy czasem nie zadziała jeśli po prostu Close zastąpisz Hide;

0

Po co ma się pokazać forma jeśli ma sie zaraz zamknąć? Zrób tak jak Adamo napisał najlepiej..eh

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1