TABELA WYNIKOW DO GRY P. NOZNA

0

Witajcie.

Tworze gre w Delphi , menadzera pilki noznej. Utkwilem na problemie zwiazanym z tabela wynikow.

Czy widzieliscie, lub macie algorytm ktory by taka tabele definiowal ?
(Chodzi o tabele wynikow w grze pilka nozna.)

Z gory dziekuje za informacje.

0

Jaki problem jest zrobić tablice rekordów .. - napisz konkretnie jakie dane potrzebujesz.. nie wiem jak taka tabela ma wyglądać...

0

Witam Ponownie.
Tabela wynikow powinna skladac sie z tych danych:

ilosc meczow, wygrane,remisy,porazki,bramki zdobyte,braki sracone,punkty

Chodzi mi o przykladowy kod ktory by to generowal.
By wyniki wyswietlal podobnie jak na stronie PZPN

http://www.pzpn.pl/podstrony/rozgrywki/statystyka.php?su=1&li=1&g=je1

Dzieki za kazda informacje.

// Nie koloruj niepotrzebnie tekstu - detox

0

Nie widzę problemu..

Tworzysz sobie po prostu rekord:

type
 TKluby = record
    Nazwa: string[30];
    Punkty: Integer;
    Wygrane: Integer;
    // i tak dalej
end;

A później:

Kluby: array of TKluby;
0

AHOJ ponownie...

Tak dzieki to sie domyslam. To wiem.

Ale chodzi mi o to jak to zrobic by porzadkowac ta tabele i obliczac wg tych danych zgodnie z regulaminem pilki noznej.

Wiec bardzo prosze o wiecej informacji lub linki do takich algorytmow juz gotowych, bo pewnie takie sa. Ja szukam ale jeszcze nie znalazlem. Stad tez zamiescilem posta tutaj z pytaniem.

Z gory dzieki za kazda informacje.

Tez bym chcial to wiedziec...
jest ktos kto wie ?

// Masz rozdwojenie jaźni ? :> - detox

0

Ja nie rozumiem co ty sie tak uwziąłeś na te algorytmy :-8 , a możebyś chciał gotowy komponent bo robienia wyników meczu?

Zrób sobie tak jak napisał .. a losowanie wyników zrób sobie sam, nie ma tu wielkiej filozofi. Masz pary drużyn które ze sobą grają to np:
Liczysz rożnicę w pozycjach w tabeli i znając ją losujesz ilośc bramek dla oby drużyn(tą rożnicę musisz jakoś połączyć z ilością możliwych bramek) no i już masz praktycznie wszystko i sobie sprawdzasz która ilość bramek jest większa i wtedy odpowiednio dodajesz wygraną, remis, przegraną każdej z drużyn, i to samo z bramkami.
I koniec a jeśli daljesz chcesz "algorytmu" to sie nie bierz za pisanie managera ;-)

0

Na koniec przydałoby się jeszcze całą tabelę posortować według ilości punktów. A to znajdziesz na pewno.

0

WITAM PONOWNIE

Z gory dzieki za wszystkie odpowiedzi.

Czy ktos moze podac jakis przyklad np opierajac sie na 4 zespolach ?
I segregujac tabele wg punktow ?

Bardzo prosze o przyklad.

Z gory wielkie dzieki

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1