Jeden server wielu klientów ??

0

Witam
otóż mam pewien problem chce aby do jednego servera zostało przyłoczone wiecej niz jeden uzytkownik. Noi teraz sie zaczyna proble bo jezeli dam np. Connections[x] gdzie x jest integer oraz liczba aktualnie podłączonych klientów, no dobra i teraz problem jezli przyłoczy sie 1 uzytkownik do sewrea to wszytko gra prawdidłowo moze wysyłac polecenia itp, ale jak juza przyłączy sie drugi uzytkownik to pierwszy uzytkownik bedzie nadal polonczony ale nie bedzie mogł wydawac polecen, a ten drugi bedzie polonczony ale on moze wydawac olecenia dlaczego tak jest. Czy ktos zna jakis dobry sposób na to byłbym bardzo wdzieczny ?? (pytanie brzmi Jak do serrwa podłaczyc wiecej niz jednego uzytkownika aby wszycy byli polonczeni i mogli wydawac polecenia serwerowi ????) ????????

0

Artykuły - Simple Czat Server - powinno pomóc..

0

hm.. ale ja chce to zroobic na Socketach standardowych moze ktos wie ??

0

nie rozumiem co jest nie tak, normalnie rozpoznajesz userów po IP:nr_portu i wszystko gra, musisz tylko sprawdzić który to który.

0

lub tez obsluga wątkow :) (art o socketach + art o watkach powinien cos ci rozjasnic)

0

Heh ale mam speed :P mialem ten sam problem, w koncu wymyslilem:

Var
i:integer;
begin
for i:=1 to ServerSocket1.ActiveConnections-1 do
ServerSocket1.Socket.Connections[i].SendText('blabla');
end;

moze komus sie przyda [browar] A <ort>w ogóle</ort> to siema wszystkim :]

0

a jak zrobic ze jak jeden klinet z dwoch lub trzech wysle wiadomosc zeby widzieli ja wszyscy zarowno klineci jak i serwwer?

0
Zulus napisał(a)

a jak zrobic ze jak jeden klinet z dwoch lub trzech wysle wiadomosc zeby widzieli ja wszyscy zarowno klineci jak i serwwer?

rozumiem, że wiadomość idzie do serwera i serwer na podstawie danych z wiadomości wysyła ją do konkretnego odbiorcy. Jeśli tak to co za problem aby serwer wysłał ją wszystkim - trzeba tylko odpowiednio oprogramować serwer i odpowiednie info razem z wiadomością wysyłać

0

ta, żeby wysyłając wiadomość jako klient nie dodawać jej od razu do okienka rozmowy tylko wysłać do serwera który po równo wszystkim odeśle, wtedy każdy klient też będzie mógł zobaczyć jakiego ma laga i kolejność tekstów w czacie będzie u wszystkich jednakowa

sjema udai ;P

0

no chodzi mi mniej wiecej o to co napisal Adamo, jednak jezeli klient wysle wiadomosc a sewrwer ja odesle do wszystkich klientow to wiadomosc ta dotrze takze do klienta ,ktory ja wyslal. A to by bylo bez sensu. Dokladnie chodzi o to zeby klient wyslal wiadomosc do pozostalych klientow i serwera, tylko nie wiem czy tak sie da

0

Klient nie może wysłać do pozostałych klientów - łączy się tylko z serwerem. On może wysłać do serwera, a dalej serwer musi wysłać do pozostałych klientów.

0

czyli klient ktory wysyla wiadomosc, chcac wyslac ja do wszystkich a przechodzic one beda przez serwer, musi swoja wyslana wiadomosc tez dostac z powrotem
A moze ktos mi powiedziec jak to zrobic? Bo zrobilem tylko zak zeby wiadomosci wychodzace od serwera zobaczyli wszyscy pozostali klienci

0

Chłopie, przecież serwer oprogramowywujesz Ty i to co on będzie robił zależy tylko i wyłącznie od Ciebie

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1