Pasek postępu

0

Witam ponownie
Mam kolejny problem z programem. Nie wiem jak zrobić pasek postępu, który będzie pokazywał w którym już jest procencie danej operacji. Tylko czy:

  1. Aby można było zrobić taką opcje musi być w komponencie specjalna funkacja??
  2. Jeżeli nie to jak to zrobić??

Dzięki!!

0

Mam nadzieję, żę mówisz o VCL... Jeśli tak to tam są odpowiednie komponenty... ProgressBar z zakładki Win32 i Gauge z Samples... Działają na tej samej zasadzie... mają property Min i Max oraz position dla ProgressBar, lub minValue i maxValue oraz progress dla gauge... Chyba nie muszę już dalej mówić, co? :p
PS.Aha... skoro mówisz o procentach to użyj Gauge

// dot abuse ;-) - ŁF

0

Ja wiem, że to jest ale chodzi mi o pasek postępu który pokazuje ile pliku już zostało np. zapisanego, bo potrzebne mi to jest do programu szyfrującego. Pytam o komponent dlatego że nie wiem czy potrzebna jest w nim specjalna funkcja aby można było obsłużyć progressbar lub gauge

0

a wiesz jak się liczy procenty ??

0

Wiesz, że wiem

0

No to w procedurze szyfrującej w odpowiednich odstępach postępu w szyfrowaniu zmieniasz ilość procent w takim komponenciku... Wszystko zależy od tego, jaką metodą szyfrujesz...

0

Blowfish, Twofish... różne, ale raczej te popularne.
Używam (jakby co) komponentów DCPCrypt 2 ze strony http://www.cityinthesky.co.uk/

0

Jeśli używasz komponentu, to niestety będziesz musiał zaingerować w jego źródło, konkretnie co jakiś czas zwiększać wartość jakiejś zmiennej. Jeśli chodzi o Gauge, to ustawiasz mu max na taką wartość, jaką maksymalnie może osiągnąć zwiększana przez ciebie zmienna - Gauge sam zamieni wartości na procenty.

0

Komponent tez moze miec wlasciwosc.. np gdy zaszyfruje kolejny znak,ciag czy co tam...
wtedy wrzuc tam progress gauga i juz

0

http://4programmers.net/download.php?id=1670

To mój ProgressBar, może się przyda. Zamiast tradycyjnego paska postępu wykorzystuje bitmapę lub jpega.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0