wybór takiego same rekordu w 2 bazach

0

problem taki
mam 2 identyczne zapytania, a identyczne dgGird
Jak zrobic by po wybraniu rekordu w jednej bazie poprzez dbgird, w drugiej bazie zostal wybrany ten sam, ale nie moge uzywac zadnych relacji

uzywam takie go czegos:

Data.qrKomputeryView.RecNo:=Data.qrKomputery.FieldValues['komp_id_stan'];

tylko ze to do konca nie odpowiada moim potrzebom bo wybiera nr rkordu a jak wpisy mam nie po kolei nap 4,7,3,6,2 to nie wybiera wlłściwego dopowiednika

najlepiej jakby to działało tak:

qrKomputeryView.FieldValues['komp_id_stan']:=qrKomputery.FieldValues['komp_id_stan'];

to bledny format ale moze ktos cos wymyślil cos takiego

pozdrówka
genius23

0

Czy bardzo się pomylę jeśli stwierdzę że chodzi Ci o coś takiego:

Masz jakąś tam tabelę bazodanową i tworzysz z tej bazy dwie tabele query o nazwach qrKomputery i qrKomputeryView. Następnie chcesz kliknąć na dbGridzie przedstawiającym zawartość pierwszego query i ma być wybrany taki sam rekord w drugim query ? Oba query mają tę samą zawartość ? To po co Ci aż dwie tabele query jeśli zawierają to samo ?

Pomijając jakby potrzebę istnienia dwu tabel query...
Jeżeli chcesz odnaleźć w tabeli Tabela2 element który występuje w Tabela1 (tzn. Tabela1 ma pole IDENTYFIKATOR i Tabela2 ma też pole IDENTYFIKATOR i szukasz w Tabeli2 elementu o takiej samej wartości pola IDENTYFIKATOR co w tabeli1 - mam pełną świadomość że to co napisałem jest może nieco zagmatwane :) ) to możesz to zrobić tak

tmp:=Tabela1.FieldByName('IDENTYFIKATOR').asString;
Tabela2.Locate('IDENTYFIKATOR',tmp,[loCaseInsensitive]);

po takim ciągu poleceń w tabeli tabela2 zostanie ustawiony jako element bierzący element którego szukasz.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1