[Delphi] Który Image???

0

Witam
Mam takie pytanie: Jak sprawdzic który z komponentów [u mnie Image] został klikniety??? I jak do takiego imaga wstawic [a jest ich 25] dany obrazek [od 1 do 13] z Tablicy???
P.S. Ma ktos moze jakies linki do stron gdzie mozna znalezc cos o grach [karcianych-jak zrobic]???
Dzieki wielkie i pozdrowionka... :)

0

W zdarzeniu onClick
TImage(Sender).Name

o ile sie nie myle ;)

0

Jak wstawić obrazek?

Image.Picture.Bitmap + F1

0

Jak wstawić obrazek?

Image.Picture.Bitmap + F1

Samo ładowanie obrazka to -NO PROBLEM. Choidziło mi cos co napisał -CD-. Masz na przykład cos takiego: Klikniesz jakis image, i ma sie do niego załadowac odpowiedni obrazek z tablicy?? Ale dzieki... ;)

0
`Image.Picture.Bitmap.Assign(ObrazekZTablicy[1]);</code>`
0
`Image.Picture.Bitmap.Assign(ObrazekZTablicy[1]);</code>`

A mozna sie tak odnosic bez podania numeru imaga?? Np image1.picture.load....
napisac image.picture.... to wywala błąd [chyba ze cos zle robie]?? ;)
0
`Image.Picture.Bitmap.Assign(ObrazekZTablicy[1]);</code>`
> 
> A mozna sie tak odnosic bez podania numeru imaga?? Np image1.picture.load....
> napisac image.picture.... to wywala błąd [chyba ze cos zle robie]?? ;)

Bez podania indexu tablicy, nie bardzo, mozesz np ustwic wlasciwosc tag imagow, i to bedzie odpowiadalo twojemu indexowi:

w On*:

```delphi
TImage(Sender).Picture.Bitmap.Assign(ObrazekZTablicy[TImage(Sender).Tag]);

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1