Ikony w execu

0

Witajcie !
Mam mały problemik. We właściwościach projektu w D6 można ustawić ikonkę programu. Ale ja chcę dołączyć do pliku .exe inne ikony (pliki otwierane przez program). Czytałem trochę w pomocy ale to wyglądało na nieziemsko zagmatwane, czy da sie to zrobić w jakiś prosty sposób ??

0

zasoby ??

0

Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi!

Czy chodzi o to, aby ustawić Application.Icon na jakąś ikonę odczytaną z pliku?
Jeśli tak to: Application.Icon.LoadFromFile('nazwa_pliku.ico');

Jeśli masz przygotowanych kilka ikon, które chcesz ustawiać w trakcie działania programu, to:

  1. Utwórz plik z zasobami (RES) i dodaj do niego ikony (możesz wykorzystać Borland Resource Workshop-a).
  2. W pliku projektu dodaj zasób - $R.
  3. Ładowanie ikony: Application.Icon.Handle := LoadIcon(hInstance, 'nazwa_ikony');
0

Sorka że sie kiepsko wysłowiłem w pierwszym poście ale miałem mało czasu. Chcę aby w execu przechowywanych było kilka ikon. Ikona pierwsza to ikona programu. A dwie dodatkowe przypisywane byłyby do plików używanych przez program (w rejestrze @=d:.........exe, 2), rozumkacie ?? ;p

PS jeszcze nie sprawdziłem tego co jack napisałeś

0

Odpowiedź już padła: zasoby.

0

zasoby.
wiem co to, jak sie to obsługuje itp. ale nie wiedziałem jak zrobić żeby przy zmianie ikony np. skrótu po wybraniu pliku exe pojawiło się kilka ikon. Zwykła odpowiedź zasoby nic mi nie moowi. Na szczęście przegrzebałem helpa z 1- razy i znalazłem:
plik icons.rc:
_ico ICON ico1.ico
_ico2 ICON ico2.ico
_ico3 ICON ico3.ico

jak już odpowiadacie do do końca....

0

zasoby.
wiem co to, jak sie to obsługuje itp. ale nie wiedziałem jak zrobić żeby przy zmianie ikony np. skrótu po wybraniu pliku exe pojawiło się kilka ikon. Zwykła odpowiedź zasoby nic mi nie moowi. Na szczęście przegrzebałem helpa z 1- razy i znalazłem:
plik icons.rc:
_ico ICON ico1.ico
_ico2 ICON ico2.ico
_ico3 ICON ico3.ico

jak już odpowiadacie do do końca....

Przecież odpowiedzieli do końca, to nic innego jak zasoby :) Tyle, że tutaj masz skrypt zasobów a nie skompilowany plik :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1