Kolorowanie wiersza w DBGridzie

Odpowiedz Nowy wątek
2004-07-21 13:11

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 14 lat temu

0

Witam!
Problem jak w temacie, czyli:

Czy ktos moze kolorowal wiersz w dbgridzie w zaleznosci od wartosci danych w wybranej kolumnie. Chodzi o to aby caly wiersz byl np. czerwony gdy sprawdzana wartosc w kolumnie jest powyzej 30000.

Pracuje na Delphi 7 a baza oparta jest na ADO.

Dzieki za wszelkie info!!

Pozostało 580 znaków

2004-07-21 17:25

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 11 lat temu

0

spróbuj w DBGrid'zie w zdarzeniu OnDrwCell przejąć obsługę nad rysowaniem (wyświetlaniem). jedną komórkę nie byłoby problemu podświetlić - godzej z całym wierszem :-/


Pozostało 580 znaków

2004-07-22 06:42

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 11 lat temu

0

Nie znam się na DB ale pewnie jest tak jak w StringGridzie a to opisałem w FAQ w jednym z ostatnich tematów (StringGrid - formatowanie komórek) - w dowolnym zakresie komórek ustawisz font, wyrównanie tekstu oraz kolor tla i kolor podświetlania selekcjonowanych komórek

Pozostało 580 znaków

2004-07-22 16:34

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 5 lat temu

0

Wystarczyło w wyszukiwarce wpisać DBGrid i proszę :)

http://4programmers.net/Forum/viewtopic.php?id=48019&post=112178#112178

Pozostało 580 znaków

waldini
2004-07-22 17:13
waldini
0

Mozna też tak:
w zdarzeniu OnGetCellParams komponentu DBGrid wpisać:

var
st : string;

begin
  st := (sender as TDBgrid).DataSource.DataSet.FieldByName('nazwa_kolumny'). as string;
if st > 1000 then
  background := clred
else
  background := clWhite;
end;

U mnie pod D4 Client-Server dział bez zarzutu.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0